DEBATA U NS: Kako do primene zakona u slučaju govora i zločina iz mržnje

DEBATA U NS: Kako do primene zakona u slučaju govora i zločina iz mržnje

U cilju podizanja svesti o položaju pripadnika LGBT zajednice i problema neprimenjivanja krivičnog zakona za govor i zločin iz mržnje, u maloj sali Medija centra Vojvodina u Novom Sadu, održana je debata u organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM.

Uprkos činjenici da je Srbija usvojila Zakon o zabrani diskriminacije zajedno sa Akcionim planom, diskriminacija i nasilje protiv LGBT osoba su i dalje široko rasprostranjeni. Prema ocenama sagovornika iz LGBT organizacija, postoji velika razlika između broja ljudi koji se njima obrate i broja prijavljenih slučajeva. Razlog tome nalaze pre svega u nepoverenju u institucije sistema, te kao poseban problem ukazuju i na nedostatak državne statistike po ovom pitanju. Takođe, postoji uvreženo mišljenje da ni policija ni tužilaštvo ne uključuje zločin iz mržnje u optužni akt kao otežavajuću okolnost, te da više pažnje posvećuje onim okolnostima koje su po ove nasilnike olakšavajuće. Govor mržnje je retko sankcionisan, uprkos činjenici da je široko rasprostanjen u javnom govoru i institucijama.


U prvom delu diskutovalo se o nasilju na ulicama i problemu procesuiranja i sankcionisanja učinioca krivičnih dela koja su motivisana mržnjom, dok je drugi deo debate bio posvećen načinu izveštavanja medija u Srbiji o LGBT populaciji i govoru mržnje kao specifičnom medijskom nasilju prema pripadnicima ove populacije.

Povodom toga, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je da se "stanje u medijima po pitanju LGBT prava uglavnom popravilo, ali da takve teme teško dospevaju u medije, te da se, osim prenošenja saopštenja LGBT organizacija, pojavljuju mahom u tabloidnom sadržaju ili se svode na izveštavanje o Prajdu, a neretko u veoma negativnim konotacijama". 


Učesnici debate, među kojima se našao i naš kolumnista Daško Milinović (slika gore), složili su se da je neophodno podsticati javne rasprave o ovim temama i raditi na osnaživanju pripadnika LGBT zajednice da prijavljuju zločine i govore iz mržnje, što se najbolje može učiniti širenjem informacija o pozitivnim primerima brze i efikasne reakcije svih nadležnih organa u takvim situacijama.

Debata se održala u okviru projekta "Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu", koju podržava Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

 O YUCOM-u: Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM osnovan je 1997. godine pod imenom Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava, kao stručno, dobrovoljno, nevladino udruženje građana okupljenih radi zaštite i unapređenja ljudskih prava prema opšteprihvaćenim civilizacijskim standardima, međunarodnim konvencijama i domaćem pravu. YUCOM usmerava svoje aktivnosti na promociju i doprinos sveobuhvatnoj reformi pravnog sistema u Srbiji, usklađivanju našeg zakonodavstva sa međunarodnim normama, prevashodno uspostavljenih od strane Evropske Unije, OEBS-a, Saveta Evrope i Ujedinjenih nacija.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan