Deca i kovid: Koje su rizične grupe i kad je najbolje odvesti ih na testiranje

Deca i kovid: Koje su rizične grupe i kad je najbolje odvesti ih na testiranje

Na pedijatrijskim odeljenjima širom Srbije sve više je dece sa simptomima Kovida-19, a najviše je dece školskog uzrasta.

Nažalost, šestoro dece u Srbiji je priključeno na respirator, a među njima su tri bebe.

Doktorka Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula je za RTS izjavila da su visokorizične grupe gojazna i deca sa hroničnim i neurološkim oboljenjima, kao i hematoonkološki pacijenti. Ona je istakla na šta roditelji treba da obrate pažnju kako bi se na vreme reagovalo.

Doktorka je potvrdila da je od prošlog meseca povećan broj pregleda u dečijim kovid ambulantama, a da 70 odsto čine deca školskog uzrasta.

Klinička slika je srećom uglavnom jako blaga, kreće se i postepeno nastupa – od zapušenosti nosa, curenja nosa, bola u grlu, glavi, povišene telesne temperature, od lako povišene do visoko febrilne dece, mučnina i retke stolice se mogu javiti... Ali srećom, za par dana deca budu dobro i potrebno je da roditelji decu dovedu na testiranje da bi se ispitalo da li se radi o Kovidu-19 ili nekom drugom respiratornom virusu – kazala je dr Jovanović.

Ona roditeljima savetuje da ne žure i decu ne dovode prvog, već drugog ili trećeg dana od pojave ovih simptoma, kako bi se smanjila mogućnost lažnog rezultata testiranja.

Napominje da lekari usmeravaju roditelje da decu izoluju ukoliko su bila u kontaktu sa zaraženom osobom, te da se za ovakve simptome prepisuju lek za obaranje temperature – paracetamol ili brufen, i toaleta nosa, a savetuje se mirovanje.

Ko je najugroženiji

Visokorizična grupa su gojazna deca, deca koja imaju neko hronično oboljenje, kao što su dijabetes, bronhijalna astma, neurološka oboljenja, hematoonkološki bolesnici – za njih je poseban rizik. Ukoliko roditelji primete da je dete nakon tri do pet dana bolesti visoko febrilno, da temperaturu ne mogu da obore lako, da dolazi do opšte malaksalosti, kratkoće daha, intenzivnog kašlja koji se ne zaustavlja lako, ukoliko postoji gubitak apetita, svakako treba dovesti dete na kontrolni pregled – rekla je dr Jovanović i dodala da samo manji broj dece završava sa komplikacijama, ali da roditelji svakako treba da budu oprezni, naročito sa decom koja spadaju u neku od rizičnih grupa.

Ona je napomenula i da je na teritoriji opštine Palilula u poslednjih mesec dana vakcinisano oko 150 dece uzrasta od 12 godina i starije. Deca dobijaju Fajzerovu vakcinu, koja je jedina odobrena za ovu populaciju.

Nažalost, to nije veliki procenat. Apelujem na roditelje da mogu slobodno da dovedu decu da se vakcinišu, da je vakcina efikasna, bezbedna, da nismo imali neke neželjene reakcije nakon date vakcine – kazala je načelnica Pedijatrije za RTS i apelovala i na roditelje da se vakcinišu, kako bi na taj način zaštitili svoju decu.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan