Deca u Novom Sadu ne mogu u vrtić bez potvrde o vakcinaciji

Deca u Novom Sadu ne mogu u vrtić bez potvrde o vakcinaciji

U sklopu sveobuhvatne akcije zaustavljanja epidemije malih boginja, a po preporuci Ministarstva zdravlja, u novosadskim vrtićima zabranjen je dolazak dece koja nisu vakcinisana. Kako navode u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo", jedan od razloga zašto su se odlučili na ovaj korak jeste i činjenica da su neki roditelji lažirali podakte o zdravstvenom stanju dece.

Kako je za "Blic" izjavila Ljubinka Vujić, koordinatorka Službe preventivno-zdravstvene zaštite PU "Radosno detinjstvo", roditelji su dobili obaveštenje po preporuci Ministarstva zdravlja da moraju nadležnima u vrtićima da prikažu potvrdu izabranog lekara da su im deca zdrava i uredno vakcinisana, a roditelji dece koja su privremeno ili trajno izuzeta iz procesa vakcinacije zbog mogućih kontraindikacija treba da dostave potvrdu stručnog lekarskog tima i ta deca mogu da idu u vrtić.

- Dobili smo dopis Ministarstva zdravlja da moramo da proverimo vakcinalni status dece. Zakon je jasan i mi moramo da ga poštujemo. Počelo je prikupljanje podataka o vakcinaciji mališana, a koji će potom biti analizirani. Daćemo roditeljima par dana prostora da nam dostave potvrde, a nakon toga deca roditelja koji ne budu predočili dokaze o vakcinaciji ili potvrde o privremenoj sprečenosti neće moći da idu u vrtiće – izjavila je Vujić.

Roditelji lažirali podatke

Ona je objasnila da je problem nastao kada su utvrdili da su neki neodgovorni roditelji lažirali podatke o zdravstvenom stanju dece.

- Dete može u kolektiv samo sa urednom potvrdom o dobrom zdravstvenom stanju. Počelo je da se dešava da roditelji ne donose te potvrde nakon preležane bolesti te smo odlučili da postupimo po merama Ministarstva zdravlja u skladu sa zakonom – naglasila je za "Blic" Vujić.

Ona je apelovala na roditelje da ne lažiraju podatke jer time mogu da ugroze bezbednost kako svoje, tako i druge dece i zaposlenih u vrtićima.

Proveravaćemo

- Upozoravam roditelje da ne lažiraju podatke jer ćemo iste u narednom periodu kontrolisati u saradnji sa Domom zdravlja. Ukoliko utvrdimo da neki podaci nisu tačni, moraćemo o tome obavestimo Centar za socijalni rad – ističe Vujićeva.

Ona je naglasila da roditelje niko iz PU "Radosno detinjstvo" ne prisiljava da vakcinišu svoju decu.

- Ako je vaša odluka da ne vakcinišete dete, mi njega ne smemo da primimo u kolektiv. Zakon je tu jasan i mi moramo da ga se pridržavamo – poručila je Vujićeva.

Prema njenim rečima, do sada nije prijavljen niti registrovan nijedan slučaj zaražene dece u novosadskim vrtićima.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan