Dečak ostavljen u Dečijoj bolnici nije u nadležnosti novosadskog Centra za socijalni rad

Dečak ostavljen u Dečijoj bolnici nije u nadležnosti novosadskog Centra za socijalni rad

Novosadski Centar za socijalni rad nije nadležan u slučaju zaštite četvorogodišnjeg M.K. koji zaboravljen i bolestan već godinu dana leži u Dečijoj bolnici. Prema rečima novosadskog Centra za socijalni rad, ovaj dečak nema prijavljeno boravište na teritoriji Novog Sada, a samo Dečija bolnica zna koji je Centar za socijalni rad nadležan za mališana.

S druge strane, iz same Dečije bolnice potvrđuju da zbog zaštite prava deteta i pacijenata ne smeju da otkriju o kom Centru za socijalni rad je reč, ali potvrđuju da su medicinski radnici ove ustanove uspostavili odgovarajuću saradnju sa njima, kako bi što bolje zbrinuli dečaka.

Podsetimo, juče je u medijima osvanula priča o četvorogodišnjem dečaku M. K. koji je, sa prekidima, već godinu dana u novosadskoj Dečijoj bolnici. Prema rečima portparola Dečije bolnice, Dušana Vukovića, "ovaj dečak ima ozbiljne zdravstvene probleme i zbog toga je često na lečenju. Njegovo lečenje zahteva dugotrajan boravak, a priroda bolesti je takva da je on vezan za aparate i ne može da bude ni u Roditeljskoj kući, niti kod kuće tokom lečenja. U kontinuitetu boravi kod nas po nekoliko meseci, više puta. Ovo dete nije napušteno i ima biološke roditelje, ali ga oni ne obilaze često", rekao je Vuković.

Prema njegovim rečima, dete obilaze majka i očuh, ali su lošeg materijalnog stanja i imaju još dece.

Ovakve situacije nisu neuobičajene, pogotovo kad se deca leče od teških bolesti, i upravo su dugotrajni boravci dece u bolnici bili razlog za nastajanje Roditeljske kuće.

Naime, u junu 2013, Roditeljska kuća je preseljena iz Sremske Kamenice u Petrovaradin, u zadužbinu porodice Miodraga Kostića. Roditeljska kuća osnovana je na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka u cilju smeštaja dece obolele od malignih bolesti sa teritorije cele Vojvodine, kao i pružanje podrške njihovim porodicama.

Deci i roditeljima je na raspolaganju prostor od 1.400 kvadrata i 16 ari placa. Tokom boravka, Dečja bolnica obezbeđuje prevoz od Roditeljske kuće do Odeljenja i nazad u kuću, osnovne prehrambene namirnice za pripremanje obroka i sredstva za održavanje lične higijene i higijene kuće.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište porodilište elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad novorođenčad jkp lisje jkp novosadska toplana raspored sahrana i ispraćaja bez struje novi sad Vreme u Srbiji isključenja struje Vreme u Novom Sadu štrand novosađani servisne informacije servisne informacije novi sad bez vode gradsko groblje bebe Republički hidrometeorološki zavod RHMZ radosne vesti sahrane betanija JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode JGSP "Novi Sad" raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo