Dečak ostavljen u Dečijoj bolnici nije u nadležnosti novosadskog Centra za socijalni rad

Dečak ostavljen u Dečijoj bolnici nije u nadležnosti novosadskog Centra za socijalni rad

Novosadski Centar za socijalni rad nije nadležan u slučaju zaštite četvorogodišnjeg M.K. koji zaboravljen i bolestan već godinu dana leži u Dečijoj bolnici. Prema rečima novosadskog Centra za socijalni rad, ovaj dečak nema prijavljeno boravište na teritoriji Novog Sada, a samo Dečija bolnica zna koji je Centar za socijalni rad nadležan za mališana.

S druge strane, iz same Dečije bolnice potvrđuju da zbog zaštite prava deteta i pacijenata ne smeju da otkriju o kom Centru za socijalni rad je reč, ali potvrđuju da su medicinski radnici ove ustanove uspostavili odgovarajuću saradnju sa njima, kako bi što bolje zbrinuli dečaka.

Podsetimo, juče je u medijima osvanula priča o četvorogodišnjem dečaku M. K. koji je, sa prekidima, već godinu dana u novosadskoj Dečijoj bolnici. Prema rečima portparola Dečije bolnice, Dušana Vukovića, "ovaj dečak ima ozbiljne zdravstvene probleme i zbog toga je često na lečenju. Njegovo lečenje zahteva dugotrajan boravak, a priroda bolesti je takva da je on vezan za aparate i ne može da bude ni u Roditeljskoj kući, niti kod kuće tokom lečenja. U kontinuitetu boravi kod nas po nekoliko meseci, više puta. Ovo dete nije napušteno i ima biološke roditelje, ali ga oni ne obilaze često", rekao je Vuković.

Prema njegovim rečima, dete obilaze majka i očuh, ali su lošeg materijalnog stanja i imaju još dece.

Ovakve situacije nisu neuobičajene, pogotovo kad se deca leče od teških bolesti, i upravo su dugotrajni boravci dece u bolnici bili razlog za nastajanje Roditeljske kuće.

Naime, u junu 2013, Roditeljska kuća je preseljena iz Sremske Kamenice u Petrovaradin, u zadužbinu porodice Miodraga Kostića. Roditeljska kuća osnovana je na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka u cilju smeštaja dece obolele od malignih bolesti sa teritorije cele Vojvodine, kao i pružanje podrške njihovim porodicama.

Deci i roditeljima je na raspolaganju prostor od 1.400 kvadrata i 16 ari placa. Tokom boravka, Dečja bolnica obezbeđuje prevoz od Roditeljske kuće do Odeljenja i nazad u kuću, osnovne prehrambene namirnice za pripremanje obroka i sredstva za održavanje lične higijene i higijene kuće.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan