Dečija sela u Srbiji danas obeležavaju Međunarodni dan porodice

Dečija sela u Srbiji danas obeležavaju Međunarodni dan porodice

Organizacija SOS Dečija sela Srbija najavila je da će 15. maj, Međunarodni dan porodice, obeležiti nizom aktivnosti u Kraljevu, Nišu, Obrenovcu i Preševu i istovremeno izrazila zabrinutost zbog povećanja siromaštva u porodicama i naročito među decom.

Pozivajući na očuvanje porodice i porodičnih vrednosti, ta organizacija u saopštenju navodi da prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva u Srbiji iznosi 25,4 odsto, a da su među najugroženijima mnogočlane porodice i samohrani roditelji.

- Ove godine izražavamo zabrinutost zbog podataka koji govore o velikom broju porodica koje su u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, kao i alarmantnog podatka da je svako četvrto dete u Srbiji siromašno -  navodi se u saopštenju.

SOS Dečija sela navode da je Dan porodice prilika da se pruži podrška najugroženijoj deci i porodicama sa ciljem da svako dete raste u porodici okruženo sigurnošću, ljubavlju i šansom da ostvari sve svoje potencijale.

SOS Dečija sela će u Obrenovcu Međunarodni dan porodice obeležiti na Gradskom Trgu, u Kraljevu u SOS Dečijem selu organizovati niz takmičenja edukativnog i zabavnog karaktera.

Centar za podršku porodicama „Putokaz i mobilni edukativni tim „Superautobus predstaviće se na manifestaciji „Dan porodice" u Čairskom parku u Nišu.

U Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu, u okviru Programa urgentne pomoći „Solidarnost biće organizovana kreativna radionica "„Dom je tamo gde je porodica", kroz koju će se sa decom izbeglicama sa Bliskog Istoka i njihovima porodicama obeležiti ovaj dan.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem da ohrabri zemlje članice da prepoznaju potrebu za osnaživanjem porodice kao institucije. Jedna od definicija porodice je da "omogućava deci korene i krila", navodi se u saopštenju i dodaje da je porodica najvažniji oslonac za svako dete i predstavlja najbolji osnov za odrastanje.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane 1949. godine, koja danas u 134 zemlje pomaže 1 200 000 ljudi, napominje se u saopštenju i dodaje da je ta organizacija u Srbiji prisutna od 2004. godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan