Dečijem selu nedostaju novac i stručno osoblje

Dečijem selu nedostaju novac i stručno osoblje

Pokrajinski ombudsman, prof. dr Zoran Pavlović, koji je nedavno sa saradnicima posetio ovu ustanovu socijalne zaštite za zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja, zaključio je, između ostalog, da nedostatak novca, manjak stručnog osoblja i vaspitača, čini otežanim svakodnevno funkcionisanje Dečijeg sela "Dr Milorad Pavlović" u Sremskoj Кamenici.

Ekipu pokrajinskog ombudsmana činili su zamenik pokrajinskog zaštitnika građana za prava deteta Milan Dakić i savetnica Marija Miladinović. Poseta Domu jedna je od redovnih aktivnosti u oblasti zaštite prava deteta tokom koje institucija Pokrajinskog zaštitnika građana stiče neposredan uvid u položaj dece i omladine smeštene u ustanovama socijalne zaštite.

Ombudsman i zamenik za prava deteta i ovom prilikom su sa decom i mladima, zaposlenima u domu i direktorom Mirkom Jankelićem razgovarali o uslovima i okolnostima života i rada u ovoj ustanovi u kojoj trenutno boravi 92 korisnika, uzrasne grupe od tri do 25 godina. Pokrajinski zaštitnik građana informisan je tokom razgovora o nivou zadovoljenja uzrasno-razvojnih potreba i stepenu pružanja podrške korisnicima, javlja "Dnevnik".

Posebna pažnja posvećena je razmatranju mnogobrojnih problema sa kojima se svakodnevno suočavaju, čiji uzroci jednim delom leže u nedostatku novca, te manjku broja zaposlenih, pre svega vaspitača i stručnih radnika, usled aktuelne mere zabrane zapošljavanja, a zbog čega je otežano svakodnevno funkcionisanje doma. Direktor Dečjeg sela posebno je ukazao na problem koji ih okupira tokom poslednjih godina, uključujući mešovitu strukturu korisnika, prouzrokovanu sve većim brojem dece koji zahtevaju konstantan nadzor i negu stručnih radnika, kao i zdravstvenih radnika, a usled izvesnih višestrukih poremećaja u razvoju ili funkcionisanju.


Važno je istaći da je Dečje selo "Dr Milorad Pavlović" u Sremskoj Кamenici, u pogledu organizacije života i rada u ustanovi, jedinstveno i drugačije od ostalih ustanova sa decu i omladinu na teritoriji AP Vojvodine, budući da je organizovano na način i po sistemu oponašanja života u porodici. Ovo podrazumeva život heterogene grupe dece u deset kuća, od kojih svaka svaka broji od osam do deset korisnika i predstavlja jednu posebnu celinu, o kojima brinu vaspitači/ce i negovatelji/ce.

Dečje selo pružalac je i posebne usluge – stanovanje uz podršku. Usluga se realizuje u deset stanova na teritoriji grada Novog Sada, a namenjena jer svim mladim korisnicima koji izlaze iz sistema zaštite, kao i onima koji studiraju.

U ustanovi je uspostavljen bodovni sistem, koji ima za cilj motivaciju dece i mladih za razvoj i unapređenje njihovih ličnih veština i vrednosti, a ostvarenje utvrđenih ciljeva donosi im i konkretne privilegije.

Pokrajinski zaštitnik građana će nakon obilaska svih ustanova za smeštaj dece i mladih na teritoriji Pokrajine, shodno objektivno sagledanoj situaciji, sačiniti izveštaj i dati preporuke za unapređenje stanja u ovoj oblasti rukovodeći se, pre svega, najboljim interesom deteta, prenosi novosadski "Dnevnik".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan