Dečja bolnica: Poštujemo prava deteta

Dečja bolnica: Poštujemo prava deteta

Posle višednevne medijske tabloidne hajke, povodom netačne informacije da na Institutu za zaštitu dece i omladine Vojvodine mesecima leži četvorogodišnje dete koje su roditelji zaboravili, oglasio se i direktor ove institucije dr Slobodan Grebeldinger, apelujući na medije da omoguće Dečjoj bolnici da nesmetano i u skladu sa zakonom i etikom pruži zdravstvenu negu i brine o pacijentima.

- Institut posvećuje posebnu pažnju svojim pacijentima, ima tim psihologa, tim pedagoga, socijalnog radnika i nijednom pacijentu naše bolnice ne nedostaje vrhunska medicinska usluga, nega, ali ni pažnja i ljubav – bez obzira na sve okolnosti vezane za njih – kaže dr Slobodan Grebeldinger.

- Pitanje socijalnog zbrinjavanja dece veoma uspešno, uz dobru saradnju i koordinaciju radi se kroz institucije sistema. Obezbeđena je i nastava za decu koja duže borave u našoj ustanovi. Pitanje poseta je regulisano po zakonu i uz dobru nameru da se izađe u susret deci, uz saglasnost njihovih roditelja. Sasvim smo sigurni da posete više stotina nepoznatih ljudi, koji su se najavljivali ovih dana, sigurno ne bi doprinele niti boljem zdravstvenom stanju niti rešavanju socijalnih i emotivnih problema deteta - naveo je dr Grebeldinger.

Kako je istakao direktor, zahvaljujući ovakvoj organizaciji Institut je akreditovan na sedam godina i jedina je ustanova u regionu koja je od Unicefa dobila Povelju za prava deteta u bolnici.

Govoreći o slučaju četvorogodišnjeg M. K. iz Horgoša, čiji roditelji nemaju novca da ostave ostalu decu nezbrinutu kako bi boravili u bolnici sa bolesnim mališanom, direktor Dečje bolnice istakao je da je ova institucija iznela sve relevantne podatke koje prema zakonu može da saopšti javnosti.

- Svakim daljim informacijama ugrozili bismo prava deteta i roditelja, načelo profesionalne tajne i kršili zakone koji to regulišu. Deca ne treba da budu predmet bilo čije zloupotrebe iz bilo kojih razloga – rekao je dr Grebeldinger, zahvaljujući se svim humanim ljudima koji su izrazili želju da pomognu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode betanija vremenska prognoza raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija dnevni horoskop bebe bez struje elektrovojvodina Dom zdravlja Novi Sad servisne informacije novi sad jkp lisje gradonačelnik Miloš Vučević novosadsko porodilište novorođenčad bez vode horoskop isključenja struje štrajk poštara sahrane novi sad Ledena Šuma horoskopski znaci zodijak skupština grada novog sada pošte srbije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje