Deficit anesteziologa u Srbiji

Deficit anesteziologa u Srbiji

Pandemija je donela najveći pritisak pacijenata na zdravstveni sistem, nedostatak pojedinih lekara specijalista, ali i medicinskog osoblja uopšte.

Zbog prirode virusa, najviše se osetio nedostatak anesteziologa.

Doktor Arsen Ristić, prodekan na Medicinskom fakultetu u Beogradu kaže da su mladi lekari više zainteresovani za neku vrstu specijalizacije u kojoj mogu da intergrišu klinički posao i neku vrstu interventne ili hirurške grane, dok je anesteziologija težak posao koji često nije dovoljno prepoznat.

On ističe da je interesovanje za specijalizacije uvek veliko, ali da broj mesta i distribuciju specijalizacija odobrava Ministarstvo zdravlja na zahtev ustanove gde su zaposleni lekari koji su se prijavili za specijalizaciju.

Ima više načina da se dođe do specijalizacije. Prvi je da dobijete radno mesto kao klinički lekar i onda se prema potrebama same ustanove izborite da budete upućeni na specijalizaciju – objašnjava Ristić i ističe da se Ministarstvo zdravlja, koje odobrava specijalizacije, uvek trudi da većim brojem mesta stimuliše grane koje nedostaju.

Predrag Stevanović, profesor Medicinskog fakulteta, kaže da za 35 godina staža nikada ovoliko nije radio. Iscrpljen je i fizički, i mentalno.

Moram da kažem da su jedako opterećeni svi, ali bih morao da izdvojim anesteziologe koji rade sa najteže obolelim pacijentima. Po nekim standardima na dva do pet pacijenata ide jedan anesteziolog, a sada recimo u "Dragiši Mišović" na 10 pacijenata ide jedan anesteziolog, a u kovid bolnicama na 35 pacijenata što je nedovoljno – navodi Stevanović.

Dodaje da ima utisak da niko osim njih koji tamo rade nemaju pojma kako je to. Sve ustanove anesteziologe šalju u kovid bolnice. U evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno su nezaposlena 552 lekara, a među njima pet anesteziologa.

Klinički centar Srbije ove i prošle godine raspisao je konkurs za posao u kovid bolnicama, a najviše su traženi anesteziolozi. Ipak, malo njih se prijavilo, tvrdi profesor Stevanović. Mnogi su i pre pandemije odlazili u inostranstvo.

Sada u kovidu radnici dobijaju veće plate, ali kad kovid prestane to će se vratiti na stare plate, ali kada bi se povećale plate ne bi niko odlazio iz zemlje i brzo bi se našli medicinski radnici za ustanove gde fale – objašnjava profesor Stevanović, a prenosi Euronews.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan