DEFICITARAN KADAR: U Novom Sadu ima posla za još 4.000 IT stručnjaka

DEFICITARAN KADAR: U Novom Sadu ima posla za još 4.000 IT stručnjaka

Sektor informacionih tehnologija je grana privrede koja se najbrže razvija u odnosu na druge i gde se konstanto beleže dobri rezultati poslovanja.

Novi Sad u tom pogledu prednjači u odnosu na druge gradove u zemlji, pa i na srpsku prestonicu, uzimajući u obzir broj zaposlenih i brojnost kompanija.

Novosadske kompanije iz IT sektora ostvare više od stotinu miliona evra godišnje od izvoza softvera. Samo u Novom Sadu posluje više od dve stotine domaćih i stranih IT kompanija, u kojima radi preko 4.000 inženjera.

- To je više od polovine zaposlenih u IT sektoru u Srbiji. U ovom trenutku Novi Sad bi mogao zaposliti još 4.000 inženjera informacionih tehnologija, ali trenutno tih kadrova na novosadskom Tržištu rada nema. Grad Novi Sad je kod Ministarstva prosvete pokrenuo inicijativu za povećanje kvote upisa studenata na Univerzitetu u Novom Sadu za smerove za koje među mladima vlada interesovanje i čijim bi završetkom nakon studija odmah mogli da nađu posao – kaže za "Dnevnik" član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

Po njegovim rečima, veliki podstrek u razvoju IT sektora biće izgradnja naučno-tehnološkog parka a ta investicija, očekuje se, treba da bude gotova već naredne godine.

- Objekat treba da bude površine 29.000 kvadratnih metara, od kojih 10.000 kvadrata treba da zauzmu učionice i laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, a ostatak prostora biće namenjen za kompanije iz IT sektora koje bi, po predviđanjima, zaposlile oko 30.000 mladih inženjera – navodi Radojević. 

Po podacima Vojvođanskog IT klastera, u pokrajini ima oko 400 kompanija iz te oblasti, ali je Novi Sad najjači u pogledu brojnosti firmi, uposlenih i prihoda koji ostvare. 

 Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan