Delegacija Evropske unije i Misija OEBS: Sa pažnjom pratimo dešavanja u RTV-u

Delegacija Evropske unije i Misija OEBS: Sa pažnjom pratimo dešavanja u RTV-u

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Misija OEBS u Srbiji sa pažnjom prate veliki broj personalnih promena u Radio televiziji Vojvodine (RTV) koje je sproveo novoimenovani Upravni odbor, saopšteno je danas.

- Koristimo ovu priliku da podsetimo na veliku odgovornost koju RTV, kao javni servis, ima u obezbeđivanju najviših standarda u očuvanju javnog interesa. Javni servis je garant kvaliteta i raznovrsnosti programskog sadržaja i nepristrasnosti uređivačke politike, u skladu sa principima nezavisnosti obezbeđenim Zakonom o javnim medijskim servisima iz 2014. godine, navedeno je u saopštenju.
 
- Dodatnu i veliku odgovornost ima RTV - da ispuni legitimna očekivanja nacionalnih manjina obezbeđivanjem programa na manjinskim jezicima. Podsećamo na važnost stvaranja podsticajnog okruženja u Srbiji u kome sloboda govora može nesmetano da se ispoljava, na važnost jačanja nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije radi snažnije podrške uređivačkoj nezavisnosti medija, kao i na važnost obezbeđivanja odgovarajućeg finansiranja i uređivačke nezavisnosti javnih servisa, zaključeno je u saopštenju Delegacije EU i Misije OEBS.
 
Podrška Odseka za medijske studije
 
Smene urednika i novinara na RTV-u osudili su i profesori i asistenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta.
 
- Podržavamo brojne koleginice i kolege, a posebno naše bivše i sadašnje studentkinje i studente novinarstva, u njihovom zahtevu da što pre dobiju jasno i precizno objašnjenje zbog čega su preko noći udaljeni sa dosadašnjih pozicija. Upozoravamo da način na koji su smenjeni sa svojih dosadašnjih pozicija predstavlja grubo narušavanje integriteta celokupnog pokrajinskog javnog medijskog servisa i da će ovim činom najviše biti oštećeni građani. Politizacija javnog servisa udaljava nas od medijskog profesionalizma, kojem pokušavamo da podučimo naše studentkinje i studente, i približava dobro poznatim manipulativnim strategijama iz bliske prošlosti, navodi se u saopštenju koje je potpisalo 12 profesora i asistenata.
 
Sindikat novinara Srbije: Zaustavite hajku
 
Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) pozvali su kolege da, kako navode iz tih udruženja, "zaustave hajku na novi uređivački tim Radio televizije Vojvodine". SINOS i PROUNS u saopštenju navode da se radi o "još jednoj agresivnoj kampanji koju sprovede pojedina medijska udruženja, a koja imaju za cilj zaštitu interesa uske grupe, a ne javnog interesa".
Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan