Delegacija savezne države Merilend u poseti Novom Sadu

Delegacija savezne države Merilend u poseti Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući privredno-političku delagaciju savezne države Merilend iz SAD, koja boravi u Srbiji od 16. do 20. oktobra na poziv ministra zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Gorana Trivana.

Na čelu privredno-političke delegacije koju čine predstavnici deset uspešnih kompanija koje posluju u oblasti životne sredine, kao i predstavnici „Sister cities internacional“, je državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit.

- Čast je biti domaćin tako visokoj delegaciji koja dolazi u Novi Sad, a koju predvodi državni sekretar iz SAD i dva ministra iz Vlade Republike Srbije. Posetila nas je velika političko-privredna delegacija kojoj ćemo da prezentujemo projekte radi potencijalne saradnje, pre svega sa akcentom na zaštitu životne sredine, regionalnu deponiju i prečistač otpadnih voda, odnosno na sve ono što su gosti u pripremi ovog sastanka kandidovali kao teme od interesa. Razgovaraćemo i o drugim mogućnostima, s obzirom na to da su u Gradskoj kući prisutni i predstavnici lučkih operatera i drugih kompanija, kao i predstavnici organizacije koja se bavi saradnjom između gradova i država. Očekujem jedan dinamičan razgovor, a zahvalan sam Vladi Republike Srbije što je predložila delegaciji SAD da poseti baš Novi Sad, kao i gostima što su u veoma sadržajnom rasporedu, izdvojili vreme i došli da vide šta se radi u drugom gradu po veličini u Srbiji – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave predvođeni ministrima Goranom Trivanom i Brankom Ružićem. Ministar Trivan je istakao da je Ministarstvo životne sredine osnovano pre tri meseca i da je odmah usledilo kontaktiranje sa zemljama u kojima se mogu pronaći partneri, odnosno investitori. On je naglasio da je važno izrađivati projekte kako bi se dobila sredstva i da na to posebno treba da obrate pažnju donosioci odluka u lokalnim samoupravama, jer bez urađenog projekta nema ni finansiranja.U delegaciji Merilenda pored državnog sekretara bili su i njegov zamenik, kao i sekretari za zaštitu životne sredine i za prirodne resurse Merilenda.

- Pre dva meseca smo ugostili ministra Trivana kada smo i saznali koje su to prioritetne oblasti za saradnju vezane za Srbiju. Zato smo došli u ovu zemlju i doveli predstavnike velikih kompanija. Juče smo razgovarali sa premijerkom, ministrom spoljnih poslova, a danas pored gradonačelnika i sa predsednikom Pokrajinske vlade o rešavanju pitanja iz oblasti zaštite životne sredine. Svi oni su pokazali veliku želju, liderstvo i entuzijazam da se identifikuju polja saradnje i da se pravovremeno krene u realizaciju iste - rekao je državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit.
Prezentaciji Grada Novog Sada su prisustvovale vodeće kompanije iz SAD koje posluju isključivo koristeći nove i čiste tehnologije, dok pomenuta organizacija „Sister cities internacional“ povezuje gradove i okruge iz SAD sa gradovima i oblastima u drugim zemljama. Njima su u Gradskoj kući predstavljeni investicioni potencijali i kapitalni projekti Novog Sada iz oblasti zaštite životne sredine. Cilj posete bio je da se potencijalni investitori na licu mesta u lokalnoj samoupravi upoznaju sa konkretnim poslovima i projektima u oblasti zaštine životne sredine kako bi u direktnom kontaktu i kroz razmenu relevantnih informacija mogli pronaći svoj interes da posluju u Srbiji.

Predstavnici Grada Novog Sada, između ostalih član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković i članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović, su tom prilikom sa saradnicima prezentovali projekte izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i regionalne deponije.


Država Merilend, u pogledu zaštite životne sredine i zaštite prirode, jedna je od dve najnaprednije države unutar SAD, pa je izuzetno poželjno razviti različite modele saradnje i preuzeti dobra iskustva u ovim oblastima. Poseta privredno-političke delegacije Merilenda rezultat je razgovora koje je ministar Trivan vodio pre nekoliko meseci tokom boravka u SAD, gde su brojne američke kompanije iskazale veliko interesovanje za ulaganje u Srbiju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad elektrovojvodina bez vode raspored sahrana novi sad JGSP "Novi Sad" novosadski sajam novosadska policija Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje jkp novosadska toplana novosađani KCV bebe Isključenje struje sahrane novi sad servisne informacije bez struje novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo klisa promenada šoping centar promenada matičar novi sad Spens jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode servisne informacije novi sad betanija JKP Vodovod i kanalizacija