DEMANTI "VODA VOJVODINE": Nismo dali nikakvu saglasnost za izgradnju "Novog Sada na vodi"

DEMANTI "VODA VOJVODINE": Nismo dali nikakvu saglasnost za izgradnju "Novog Sada na vodi"

"Izdati vodni uslovi ne dotiču se pitanja izgradnje novih objekata..."

Nakon objavljivanja teksta pod naslovom: "Vode Vojvodine" ipak dale saglasnost za gradnju "Novog Sada na vodi"na adresu naše redakcije stigao je imejl od PR službe ovog javnog vodoprivrednog preduzeća u kome se demantuju i pobliže objašnjavaju neke stvari navedene u tekstu. U skladu sa zakonom, prenosimo vam sadržaj ovog saopštenja:

JVP "Vode Vojvodine" izdalo je vodne uslove 28. Septembra 2021. godine, na zahtev JP "Urbanizam", a u svrhu izrade Generalnog urbanističkog plana (GUP) za Grad Novi Sad do 2030. godine.

Vodni uslovi izdati za GUP tiču se desetine vodnih objekata, a jedan od tih je i izgradnja nasipa prve odbrambene linije na prostoru oko Kameničke ade, radi uspostavljanja odbrane od hiljadugodišnje velike vode reke Dunav, koja će uz postojeći nasip činiti fizičku, funkcionalnu i tehničku celinu. Planira se pretvaranje dela nasipa prve odbrambene linije, levo od Šodroša, u nasip druge odbrambene linije, uz izradu projektno tehničke dokumentacije, a u skladu sa planskim dokumentom koji predviđa izgradnju predmetnog nasipa i obavezu izrade odgovarajućih studija, kojima će se proveriti, odnosno dokazati stabilnost objekta.

Razlika između prethodih zahteva JP "Urbanizam" koja su stizala na adresu JVP "Vode Vojvodine" i ovog iz septembra ove godine, jeste da je uz ovaj zahtev dostavljena dopunjena dokumentacija koja je prethodno izostala, između ostalog i studija Instituta "Jaroslav Černi", koji je analizirao hidro-potencijale Dunava na ovom potezu, a koja je pokazala da bedem oko Kameničke ade nema nikakav negativan uticaj na tok reke, na unutrašnje i spoljne vode, niti na led, te da čak ima pozitivan uticaj na podzemne vode u delu Limana 4, Telepa i Adica, jer će preko Šodroša sistemom spojenih sudova da se reguliše njihov nivo.

Imajući sve navedeno u vidu, nije neobično što su isti ljudi koji su ranije dali negativno mišljenje, sada dali pozitivno.

Izdati vodni uslovi ne dotiču se pitanja izgradnje novih objekata. Svaka eventualna dalja aktivnost po ovom pitanju se, po zakonu, razrađuje u planovima nižeg reda, za koje je najpre neophodno dostaviti posebne zahteve, uz pojedinačne projekte i studije u JVP "Vode Vojvodine" na razmatranje.

Budući da se radi o temi, koja je već duže vreme u žiži javnosti, te da se JVP "Vode Vojvodine" u Vašem mediju kontinurano stavlja u kontekst nezakonitih radnji na vodnom pojasu reke Dunav, a sve u cilju izgradnje kompleksa, kolokvijalno nazvanim "Novi Sad na vodi", JVP "Vode Vojvodine" ovim putem oštro demantuje da su takvi zahtevi uopšte stigli na našu adresu, od poslednjeg negativnog mišljenja koje je izašlo iz naše kuće, potpisanog od stručnog sektora, te da nije data nikakva saglasnost za izgradnju Novog Sada na vodi, kako Vaš novinar u prilogu tvrdi. Ukoliko po tom pitanju bude promena i neki slični zahtev u međuvremenu stigne, zbog aktuelnosti samog predmeta, JVP "Vode Vojvodine" o tome će obavestiti javnost, a naš stručni sektor će svakako dati mišljenje, kao i do sad, u skladu sa Zakonom o vodama – obećavaju u demantiju koji potpisuje Služba za odnose s javnošću "Voda Vojvodine".

Oceni vest:
3
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • M.С.

  pre 480 dana i 11 sati

  Ово да је лично Срђан Кружевић написао боље би испало...јадник не зна ни шта ни где, а потурају му да се сагласи са оваквим текстовима за јавност.

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Andrej

  pre 480 dana i 11 sati

  Kakav demanti, kakvi bakrači...smešno je da ovakve gluposti lupetaju. Svi znaju sve i ovo je samo trzaj pred pad. Kraj im je blizu pa se koprcaju ko prase u blatu.

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Podrska

  pre 479 dana i 10 sati

  Podrska za VV i Srku Kruzevica

  Oceni komentar:
  1
  0