Deo Saveta protesta "1 od 5 miliona" oglasio se povodom govora Sergeja Trifunovića u Novom Sadu

Deo Saveta protesta "1 od 5 miliona" oglasio se povodom govora Sergeja Trifunovića u Novom Sadu

Novosadska čaršija ne prestaje da bruji i da komentariše kontroverzni govor predsednika Pokreta slobodnih građana Srbije na sedmom protestu "Jedan od pet miliona" kada je vređao predsednika LSV-a Nenada Čanka a građane koji su nosili vojvođanske zastave nazvao separatistima...

Čini se da su do sada svi izneli svoje mišljenje osim samih organizatora skupa. 

Iako je novinar i jedan od članova Saveta protesta Igor Mihaljević na svom Fejsbuk profilu u ponedeljak uveče najavio da će Savet u utorak ujutru zvanično objaviti saopštenje za javnost povodom tog događaja, to se još nije desilo, ali je zato sam Igor nešto pre 17 časova, takođe na Fejsbuku objavio Saopštenje većine nestranačkih ličnosti Saveta protesta “1 od 5 miliona”.

Mihaljević je ovim putem obavestio javnost da na sinoćnoj sednici Saveta nije konsenzusom usvojen predlog da se uputi saopštenje Saveta javnosti povodom govora gospodina Sergeja Trifunovića na protestu u Novom Sadu u petak, 1. marta, ali da većina nestranačkih ličnosti koji su deo ovog Saveta,  upućuju javnosti samostalno Saopštenje o svojim stavovima, naglašavajući da to nije zvaničan stav Saveta protesta.

Davor Vuković, Branislav Grubački, Milorad Kapor, Igor Mihaljević i Gordana Nonin naglašavaju da govornicima koji su pozivani da govore na protestu u Novom Sadu na Pozorišnom trgu, "članovi Saveta nisu nikada određivali sadržaj govora, nikada cenzurisali, niti im sugerisali bilo sadržaj, bilo način na koji će izložiti svoje stavove."

Nakon što su im studenti predložili da se, umesto najavljenog govornika Predraga Koraksića Koraksa, koji je bio sprečen da dođe u Novi Sad u petak, okupljenim građanima obrati Sergej Trifunović , Savet se složio, navodeći da je Trifunović javna ličnost i jedan od simbola, ne samo ovih protesta.

– Naglašavamo da mi, kao pojedinci koji čine grupu nestranačkih ličnosti u Savetu, ne stojimo niti iza nekih veoma diskutabilnih i neprihvatljivih, a izrečenih stavova gospodina Sergeja Trifunovića, niti načina na koji su iznešeni, bilo da se radi o njegovim ličnim ili stranačkim stavovima, s obzirom da je gospodin Trifunović odnedavno predsednik Pokreta slobodnih građana. Svako od nas se pojedinačno uvek zalagao za slobodu govora, međutim, želimo da ovim putem istaknemo da se ne slažemo sa nekim izrečenim stavovima koji svakako ne predstavljaju činjenično stanje. Konačno, smatramo da takvim javnim izražavanjem nećemo stvoriti bolje društvo – navode dalje "Većina nestranačkih ličnosti Saveta protesta".

Oni se u daljem saopštenju izvinjavaju svima koji su se iz bilo kog razloga uvredili i preuzimaju odgovornost za sve što se desilo. Pozivaju građane da svi zajedno nastave da se bore za svoja prava i za stvaranje slobodnog društva i da "povratimo državu koju su oteli predsednik Srbije i njegova klika. Da ponovo steknemo slobodu otporom i nepristajanjem na nasilje, korupciju i kriminal koji sada vladaju našom zemljom." 

U iščekivanju zvaničnog saopštenja celog Saveta protesta u kom "sede" predstavnici "Saveza za Srbiju", studenata i nestranačkih ličnosti, moraćemo da budemo zadovoljni time što znamo šta misli bar jedan njegov deo...

NASTAVAK TENZIJA IZMEĐU ČANKA I TRIFUNOVIĆA: Ranije danas, Sergej Trifunović je na Tviteru objavio da je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak došao u prostorije Pokreta slobodnih građana i rekao mu da je uvredio njegovu porodicu "a to košta". Zatim se okrenuo i otišao a njihova rasprava nastavljena je na ovoj društvenoj mreži.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ljiljana

  pre 1428 dana i 7 sati

  Dokle govora mrznje netrepeljivosti pozerstva neotesanosti brutalnosti u sta se pretvorilo svako javno obracanje pa gde su nestale prave reci sklada ljubavi plemenitosti ohrabrenja stvaralastva bar u novom sadu simbolu lepote duhovnosti mira kulture riznice plodnosti i hranitelja svih dobronamernih bica pobedonosnog u pravednosti lidera u etici simbola nauke i umetnosti matice vojvodsyva srpskoga kolevke evropske bastine i cele vaseljene sa maslinovom grancicom i golubom mita

  Oceni komentar:
  0
  1