Deo zaposlenih mesecima radi u crvenoj zoni Instituta u Sremskoj Kamenici za minimalac

Deo zaposlenih mesecima radi u crvenoj zoni Instituta u Sremskoj Kamenici za minimalac

Od kraja novembra, svakoga dana, tri servirke iz smene raznose doručak, ručak i večeru u crvenoj zoni Instituta u Sremskoj Kamenici.

Neki od pacijenata su intubirani, pa ne jedu, drugi su pak teško pokretni, pa ne mogu sami da preuzmu obrok.

Mi u svaku sobu uđemo. Nekim pacijentima čak i dodajemo hranu. Ja kažem, imam majku koja ima 73 godine, meni odmah u glavi bude – da je moja mama pa neko joj donese, a ona ne može da dohvati to, pa onda dodajemo tim bakama, dekama – priča S. N, jedna od servirki.

I ona i njene koleginice rade isto kao i pre pandemije.

Pre ulaska u crvenu zonu, osim maske, oblače punu zaštitnu opremu. Iako rade u istim uslovima kao i tehničari, doktori ili drugi zdravstveni radnici, za to ne dobijaju nikavu novčanu nagradu.

Ne dobijamo ni dinara tog nekog kovid dodatka. To je toliko demorališuće, degradirajuće da svi radimo svoj posao pošteno i onako kako smo do sada radili i niko se ne buni, svi ćutimo, radimo maksimalno uslužno, bez ikakve razlike. I onda to što se dešava zaboli stvarno čoveka kao čoveka – ističe ona za "Novu ekonomiju".

Osim servirki, bez dodatka su i kuvari, majstori, radnici u vešeraju, kiseoničari, spremačice, odnosno svi nemedicinski radnici koji pripadaju Ustanovi zajedničkih poslova Instituta u Sremskoj Kamenici. 

RAČUNICA:

Iako bi bez njih rad ovih instituta bio nezamisliv, većina ih radi za manje novca nego prošle godine.

Razlog za to je što većina radi za minimalnu zaradu. Prošle godine su primali 10 odsto dodatka koji je pripadao svim radnicima u zdravstvenim ustanovama. U decembru je ova stimulacija preinačena u povećanje osnovica radnika u zdravstvu.

Međutim, osnovna zarada nemedicinskog osoblja je niža i od minimalne zarade, tako da oni dobijaju platu u koju je uračunata osnovica koja im pripada plus dodatak do minimalne zarade. Uz komplikovanu računicu, zaključak je jasan – ni povećanje osnovice, ni povećanje minimalca nije uticalo na povećanje zarade nemedicinskog osoblja, pojašnjava "Nova ekonomija".


– Mi smo sada na manjem minimalcu, sa sve povećanjem minimalca, nego što smo bili do kada su ukinuli tih 10 odsto dodatka – kaže S.N.

Zaposleni Ustanove zajedničkih poslova nisu dobili ni 10.000 dinara subvencije u decembru prošle godine.

Preko sindikata podneli tužbu za 10.000 u decembru koje nismo dobili kada su svi dobili. Tu smo slali dopise svi mogućim ministarstvima, dobili smo odgovore u krajnim rokovima da to nije njihov resor itd – napominju.

Zaposleni u Ustanovi zajedničkih poslova su u znatno lošijoj poziciji od svojih kolega nemedicinskih radnika u drugim zdravstvenim centrima i bolnicama zbog toga što nisu prepoznati kao deo zdravstvene mreže.

Zbog toga su i jedini koji ne dobijaju "kovid dodatak", objašnjava S.N.

Šta o njihovom problemu kažu nadležni, pročitajte OVDE.

Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan