Dermatolozi upozoravaju: Zabraniti solarijume za mlade

Dermatolozi upozoravaju: Zabraniti solarijume za mlade

Dermatolozi Srbije zalažu se za potpunu zabranu upotrebe solarijuma za mlađe od 18 godina, jer kako kažu, zračenje koje emituju lampe u tim uređajima može da ima kancerogeno dejstvo.

Pored toga, solarijumi koji se koriste u kod nas uglavnom predstavljaju one koji su u zemljama Evropske unije otpad.

Broj obolelih od melanoma, odnosno raka kože, u Srbiji je u porastu. Zabrinjava podatak da od karcinoma kože oboleva sve mlađa populacija. Jedan od najčešćih uzroka nastanka melanoma jeste upotreba solarijuma, a po nekim procenama veštačko sunčanje povećava opasnost od dobijanja raka kože za 75 odsto.

- Inače, deca i omladina su pod većim rizikom od odraslih, zato što im imunološki sistem još uvek nije razvijen u potpunosti, tako da zato je akcenat još uvek na ovoj populaciji, a kažem i ispitivanja su pokazala da je povezanost prisutna, da postoji porast broja melanoma, naročito kod mladih žena do tridesete godine, a koje su u prethodnim godinama i naročito one koje su do osamnaeste počele sa izlaganjem, kaže Tatjana Roš, dermatološkinja.

Problem sa inicijativom za zabranu solarijuma maloletnicima je realizovanje u praksi, odnosno, ko će i na koji način kontrolisati izvršavanje te zabrane, kažu u Udruženju vlasnika i korisnika solarijuma. Dodaju i da su solarijumi u Srbiji uglavnom lošeg kvaliteta.

- Ono što ne može da se koristi, odnosno solarijumi od kojih se neki se bukvalno recikliraju i bacaju, oni ovde nalaze svoju primenu, tako da solarijumi sad imaju cenu onoliko koliko im je transport iz Nemačke, znači transport i carine, to je vrednost solarijuma, izjavjuje Leopold Herenčić, član Udruženja vlasnika i korisnika solarijuma.

Iz Udruženja vlasnika i korisnika solarijuma kažu da oko 50 odsto mladih koristi veštačko sunčanje. Ipak, mladi Novosađani koje smo anketirali tvrde da ne koriste solarijum i smatraju da je njegova upotreba loša po zdravlje.

Korišćenje solarijuma zabranjeno je maloletnicima u većini evropskih zemalja, dok je primena veštačkog sunčanja u Australiji i Brazilu potpuno zabranjena.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan