DIGITALIZACIJA: Za registraciju na e-upravi mora se otići na šalter

DIGITALIZACIJA: Za registraciju na e-upravi mora se otići na šalter

Ako zovete Gradsku poresku upravu da bi dobili parametre za registraciju na portalu e-uprave kako bi proverili porez ili pristupili podacima koji su vam potrebni, uzalud trošite vreme.

Naime, po parametar je neophodno otići lično u jednu od pošta ili na šalter Gradske poreske uprave u Vojvođanskih brigade 24-26. Građani od kuće mogu da kreiraju nalog na portalu za elektronsku identifikaciju osnovnog nivoa, što je zapravo korisničko ime i lozinka. Za dobijanje parametara za dvofaktorsku autentikaciju, koja predstavlja srednji nivo bezbednosti, moraju doći na šalter, prenosi RTV.

Pošte u Novom Sadu gde je moguće preuzeti parametre su na adresama Braće Mogin 2, Vojvođanska 5, Narodnih heroja 2, Stojana Novakovića 4, Sutjeska 2, Feješ Klare 42 i Hajduk Veljkova 11. Takođe da bi dobili parametre i da bi imali nalog za elektronsku identifikaciju morate imati više od 16 godina i sa sobom poneti validnu ličnu kartu ili pasoš.

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Koristan članak

  pre 1233 dana i 18 sati

  Pisao sam ovo više puta, ali građanima ne odgovara da to čuju.
  Generalno, razlog za ovakvu vrstu sigurnosnog ludila je to, što je sada sve povezano.
  O čemu govorim, bilo bi vam jasno da upišete sertifikat u čipovanu ličnu kartu, pa sa takvim pristupom na Eupravi vam se otvara takva baza podataka o Vama, da ćete se garantujem iznenaditi.
  Dakle, tu je sve što država zna o Vama i što ovlaštena lica države mogu videti.
  Pa i Vi imate prava to videti, naravno.
  Zbog ove mase informacija i povezanosti svih državnih uprava, mogućnost hakerskog ulaza iz bilo koje od tih povezanih uprava bi ugrozila sve ostale.
  Pa iz tih razloga su se odgovorna lica ukakila, i osmislila ludačku sigurnost.
  Naravno, 90% građana nije naviklo na ove trikove. I ne vole promene.
  Međutim, stanje je takvo da lozinku za Poresko morate dobiti na papiriću od službenice u Vojvođanskoj. I kraj priče.
  Jeste da su podaci samo za čitanje, jeste da su nikakvi i zastarelo i zakasnelo knjiženje,
  ali jednom kad to obavite valjda će nas ostaviti na miru sa promenama za nekoliko godina.
  Takođe, velika je šteta što sertifikat sa lične karte važi samo 2 godine, jer bi se odlično mogao koristiti za online glasanje i izbore.

  Oceni komentar:
  0
  12
 • @Koristan članak

  pre 1233 dana i 7 sati

  Uz dužno poštovanje, ovo što ste napisali prosto nije tačno. Kao prvo, dobijanje lozinke “na papiriću od službenice u Vojvođanskoj” je daleko od “ludačke sigurnosti”, postoje mnoooogo provereniji i bezbedniji načini za postizanje multifaktorske autentifikacije, koji ne bi uključivali da bilo ko drugi zna vaše parametre, ili bi čak parametri bili jednokratni. Drugo, pristup portalu eUprave ne znači automatski pristup bazi podataka i čitanje svih podataka koje država ima o vama. Portal eUprave je veb aplikacija koja pristupa nekoj bazi sa potpuno drugim kredencijalima od vaših unetih. A ukoliko je napravljeno kako treba, ni preko tih kredencijala se ne može čitati sve iz baze. Tako da ovo nikako nema veze sa nekom sofisticiranom bezbednošću, jedino što meni pada na pamet je da žele kontrolu da ste zaista na svoje ime napravili nalog, a ne sa tuđom ličnom kartom, međutim i za to postoje drugi način od odlaska na šalter... U suprotnom prosto ne znaju za bolje.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • đura

  pre 1233 dana i 6 sati

  Mala ispravka prethodnog komentara, elektronski sertifikat važi 5 godina ili kraće ako lična karta ističe pre 5 godina, tada je do kraja važenja lične karte. Možete ga podići u sobi 13 u MUPU, besplatno, traje oko 5 minuta i nema gužve. Sa ovim sertifikatom dobijate pristup poreskoj i eupravi gde možete obaviti inače komplikovane poslove za koje biste čekali u redu.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Više pitanja

  pre 1233 dana i 1 sat

  Kada sam pomenuo "Ludačku sigurnost", prvenstveno sam mislio na ludački, nepotreban strah i takvo ponašanje odgovornih za pristup. Paranoja od napada.
  To će Vam reći svaki građanin, jednako.
  U proteklom periodu je najmanje 3 puta menjan stepen sigurnosti i način pristupa.
  Pri tome niko ne razmišlja o običnom građaninu, i koliko će se on snaći.
  Onda smo umešali i ConsentID i dvofaktorsku, a što ne bi i trofaktorsku autentifikaciju?
  Izuzev same Euprave, poreske podatke građani bi trebalo da čitaju sa nezavisnog sistema,
  posebnog servera za čitanje, read-only pristup.
  Dakle, tu ne bi trebalo da se nalaze nikakvi drugi podaci, osim zakasnelih poreskih koji bi se sinhronizovali onda kada poreski radnici smognu snage da upišu promene.
  Takav računar nije opasan ni po koga. Banke su odavno koristile takav sistem.
  Nešto što je odvojeno od svega.
  Ne zaboravimo da su naši poreski podaci DOKAZANO prodavani pod demokratama.
  Tako da to i nije prevelika tajna.
  Jednako se razne stvari o ljudima mogu saznati preko javnog pristupa Katastru.
  Ko sa kime živi, na koga je šta i koliko vredi.
  Umesto obične registracije za pregled poreza, bez ijednofaktorske autentifikacije,
  dobili smo PROBLEM.
  Nepotrebno.
  Naravno, sada se vidi i potreba za čipovanom ličnom kartom, koju mnogi nisu želeli.
  Prvenstveno zbog Euprave koja je sasvim drugačija priča i gde je svaka sigurnost potrebna.
  Sada imamo stanje, da većina ljudi ide i lično traži štampu podataka u Vojvođanskoj, jer jednostavno - smučilo im se Rešenje o Pristupu elektronskim putem autentifikacije raznih im Faktora.

  Da, što se tiče poreske - Zašto negde u Gradu Kulture nije postavljen običan Touch-Panel, gde bi građanin ukucao svoj matični broj i dobio na ekranu stanje - a da mu neko i viri preko ramena, takvo stanje nije presudno po ugrožavanje bilo čega...

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Novosadjanka

  pre 1233 dana i 1 sat

  Problem je što baš u današnje vreme treba da izbegavamo redove i gužve, i da se prebacujemo na digitalno. U suprotnom, u čemu je poenta mera, ako morate da stojite u redu u poreskom, ili ispred banke ili ispred suda po 2 ili 3 sata? Sigurna digitalizacija je moguća (mnoge banke omogućuju sad sve transakcije građani da obave online), ali za to treba platiti stručnjake. Mnogo je lakše da se i dalje sve sređuje na šalteru, a građanima da birokratija,neprijatne šalteruše i čekanje u redovima, da ne pominjem vraćanje ako vam usfali papir, i dalje da zagorčava život. Džabe pišete o zatvaranjima preko vikenda i merama kad ispred poreskog, suda, matičnog i ostalih državnih ustanova redovi i puni hodnici. Dokumentacija mora da se digitalizuje, i svi podaci potrebni za dokumente moraju biti dostupni online. Isto važi za porez (da li IKO zna koliki mu je tačno porez, za početak?), za sva sudska rešenja, za matični i ostalo. Za svaku glupost moraš da se lomataš po redovima, kao da nemamo posao. Ako nećete potpuno da digitalizujete i ostajete pri šalterima onda zaboravite na sve te "mere" kojima nam pretite jer nemaju nikakvog smisla.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Ajgor

  pre 1232 dana i 7 sati

  Ne razumem članak...ja sam dobio parametre putem e-maila, a registrovao sam se pre mesec dana i imam dvofaktorsku autentifikaciju?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Sugrađanin

  pre 1232 dana i 1 sat

  OBAVEŠTENJE SVIMA ZA POREZ NA IMOVINU
  ----------------------------------------------------------------------
  Krenula je dodela elektronskih rešenja preko sajta Euprava.
  Za preuzimanje rešenje o porezu na imovinu za 2021-vu godinu Vam nije potrebna nikakva posebnofaktorska autentifikacija - odete i sa USer/Login na dobri stari način uđete i pristupite svojoj pošti, zatim Odobrite i Preuzmete PDF.

  Oceni komentar:
  0
  2