Digitalna registracija gazdinstva paorima bi uštedela 124 miliona dinara

Digitalna registracija gazdinstva paorima bi uštedela 124 miliona dinara

Administrativnu proceduru registracije poljoprivrednih gazdinstava moguće je ubrzati četiri puta. Moguće je i prateće troškove smanjiti 80 odsto ukoliko bi ona s papira prešla u digitalni svet, objavljeno je u analizi NALED-a.

Poljoprivrednici su obavezni da dostave 89 podataka na više od deset različitih dokumenata, od kojih je barem 60 odsto nepotrebno ili se više puta ponavljaju ili pak postoje u bazama drugih institucija, navodi se u analizi u okviru projekta "Podrška reformi administrativnih procedura" koju je NALED sproveo uz podršku Nemačke razvojne saradnje i u saradnji s Republičkim sekretarijatom za javne politike, a piše "Dnevnik". Takođe, službenici podatke ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do greške i kašnjenja u isplati subvencija.  

Preporuka NALED-ove "Sive knjige e-agrar" predviđa softversko rešenje po kojem bi, umesto dostavljanja dokumentacije i dolaska na četiri šaltera, svaki nosilac gazdinstva imao nalog na portalu Uprave za agrarna plaćanja. Prema rečima člana Izvršnog odbora NALED-a Baneta Spasovića, tako bi se ukupan trošak za poljoprivrednike smanjio sa 133 na 19 miliona dinara, a prosečno vreme prolaska kroz proceduru s 280 na 75 minuta. "Dnevnik" prenosi da poljoprivredna  udruženja nemaju ništa protiv ove preporuke, ali smatraju da pre nego se administracija uprosti, poljoprivrednicima treba obezbediti edukaciju kako se ne bi stvorili dodatni troškovi za paore koji bi morali da koriste usluge knjigovodstvenih agencija za popunjavanje e-naloga.

Inače, na inicijativu NALED-a, Ministarstvo poljoprivrede je ukinulo obavezne godišnje obnove registracije, osim u slučaju promene podataka, koja je pravila trošak od gotovo 750 miliona dinara. U registru poljoprivrednih proizvođača je više od 430.000 gazdinstava, od kojih je 376.000 aktivno.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan