Digitalni zeleni sertifikat dobiće i nevakcinisani koji su preležali kovid u prethodnih šest meseci

Digitalni zeleni sertifikat dobiće i nevakcinisani koji su preležali kovid u prethodnih šest meseci

Građani Srbije koji su u prethodnih šest meseci preležali Kovid-19, a nakon toga se nisu vakcinisali, mogu dobiti digitalni zeleni sertifikat u koji je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovo je potvrđeno portalu N1 u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a sprovodi se od četvrtka, 27. maja.

Potvrda o preležanoj infekciji podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 180 dana, a uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović kaže u razgovoru za portal N1 da je cilj bio da se napravi što univerzalniji digitalni zeleni sertifikat, na bazi onoga na čemu su radili Evropska komisija, Svetska zdravstvena organizacija i Kina.

Naš sertifikat sadrži podatke o obe doze vakcine, zatim o tri testa, kao i o tome da je neko preležao korona virus, ali je problem što na nivou SZO to još nije standardizovano. Zato se trenutno radi po principu bilateralnih priznanja takvih potvrda, pa su dosad digitalni zeleni sertifikat priznali Grčka, Turska, Mađarska, Ujedinjeni Arapski Emirati i od pre dva dana Slovenija. Očekujemo i da Evropska komisija početkom juna zauzme zvaničan stav o svemu što je potrebno da sadrži takav dokument – naglašava Jovanović.

On preporučuje da se digitalni sertifikat sačuva na mobilnom telefonu, mada može i da se odštampa i ponese na put u papirnoj formi.

Odgovarajući na pitanje kako do sertifikata mogu da dođu i oni koji nisu digitalno pismeni ili pak nemaju imejl adresu i pametni telefon, Jovanović kaže da se razmatra i opcija da takvi građani dobiju mogućnost da digitalne sertifikate preuzmu u turistističkoj agenciji preko koje putuju.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava. Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zeleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja ove opcije, građani provere svoje podatke, potvrde mejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani mejl.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan