DILEMA: Da li je zdravija svinjska mast ili ulje?

DILEMA: Da li je zdravija svinjska mast ili ulje?

Ni stariji se više ne sećaju i ne znaju da objasne kada su sa masti prešli na ulje. Odolevaju jedino vanilice, koje nisu dobre sa zejtinom.

Da li je mast zdrava i jeftinija? Da li se svinjske masti razlikuju i da li organizam treba postepeno navikavati na mast, ako je do sada nismo koristili?

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, istakao je da se nekada koristila samo mast, a kasnije je industrija donela upotrebu različitih ulja na tržištu. Isto tako je tehnički ženama olakšavala pripremanje obroka.

Lično mislim da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno dejstvo. One se privijaju i na rane – rekao je prof. dr Vojislav Perišić.

Kako je istakla dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, sredinom osamdesetih godina krenula je kampanja protiv masti, ali ljudi u svetu i dalje umiru od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što znači da nije poenta u mastima.

Kada se pogleda sastav masti na sobnoj temperaturi, one su polužitke, sadrže neke nezasićene masne kiseline.

Oko 48 odsto sadržaja su nezasićene masne kiseline iste one koje sadrži i maslinovo ulje.


Takođe sadrže i 11 odsto polinezasićenih masnih kiselina u kombinaciji omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Zasićene masne kiseline su neophodne u našoj ishrani zbog centralnog nervnog sistema i ćelijskih membrana. Masti imaju tačku dimljenja na 190°C, a ulja na 270°C. Masti na toploti ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline. Svinjska mast sadrži i ogromnu količinu vitamina D, ako se svinja hrani napolju, pa tako jedna kašika svinjske masti sadrži 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D – rekla je dr Veroslava Stanković.

Vitamin D je antiinfektivni i antiautoimuni vitamin. On se nalazi u svim suplementima koje koristim u lečenju svojih pacijenata. Svinjska mast je zdrava i neophodna u ishrani, bolja je od lososa. Većina lososa koji se kupuje u svetu je ‘veštak’. Samo losos sa Aljaske je pravi i skuplji. Losos se gaji u bazenima i veštački se hrani – istakao je prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Osobine naroda

  pre 218 dana i 9 sati

  Definitvno svinjska mast. Ono što se nama prodaje pod pojmom ulja, to je industrijski zločin.
  Ulje od uljane repice, dokazno štetno za čoveka, ali ne i u mozgovima srpskih proizvođača.
  Ako im je jednom prošla prevara, zašto bi kvarili nešto gde je lako obrlatiti bilo čiju inspekciju?
  A tu je i palmino ulje a uskoro i ulje od "bilo čega", samo da ne bi ste dobili suncokretovo ulje, osim na etiketi, kao pojam.
  Jednostavno, čak i kod maslinovog ulja sa nalepnicom "ekstra devičansko" vi ćete dobiti ulje od komine, ali to je posebna priča o slovenačkoj trgovačkoj mreži, koja zna da prodaje van EU.
  I onda dolazimo do naše retko viđene, ali dobre svinje.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Maks

  pre 218 dana i 59 minuta

  To su naše bake znale od pamtiveka, svinska mast je zakon inema dalje.

  Oceni komentar:
  0
  2