DILEME ZAPOSLENIH NOVOSAĐANA: Kome poveriti decu za vreme zimskog raspusta

DILEME ZAPOSLENIH NOVOSAĐANA: Kome poveriti decu za vreme zimskog raspusta

Poslednji nastavni dan prvog polugodišta, na opšte zadovoljstvo učenika u Novom Sadu, pada u petak, 22. decembra. I dok se klinci raduju raspustu, njihovi roditelji već muku muče gde da ih ostave dok su oni na poslu. Doduše, mesta za brigu nema kada je reč o deci vrtićkog ili o klincima starijeg školskog uzrasta.

U panici su najviše roditelji đaka prvog i drugog razreda, jer oni koji nemaju bake i deke u Novom Sadu imaju veliki problem s kim da im dete bude dok su oni na poslu. Naravno, produženi boravak u školama ne radi zbog ferija, pa mnogi će roditelji tokom narednih nedelja uzeti godišnji odmor. Mamama i tatama kojima to ne pođe za rukom, ostaje samo da se dovijaju na razne načine.

Majka dve devojčice Bojana kaže da će joj ćerke za vreme raspusta, dok su ona i suprug na poslu, čuvati bake i deke.

- Muž i ja radimo, a sva je sreća da imamo baku i deku u Novom Sadu. Naša starija ćerka je prvak i smatramo da još nije dovoljno odrasla da bi ostajala sama kod kuće – kaže Bojana i dodaje da će imati i nekoliko slobodnih dana tokom  novogodišnjih i božićnih praznika, pa će  tako lakše pregurati raspust. 
I Marijana, majka sedmogodišnje Milice,  navodi da će joj biti malo nezgodno za vreme raspusta, jer ni ona ni suprug nisu Novosađani, pa sam tim ni njihova ćerka nema bake i deke u gradu.

Marijana kaže da će zato uzeti deo godišnjeg odmora i iskoristiće slobodne dane za praznike kako bi bila kod kuće sa detetom. 

Pojedini klinci će za zimski raspust ići u selo kod babe i dede ili kod neke bliže rodbine u druge gradove, a nekima će baka-servis priteći u pomoć pošto dođe u Novi Sad.

Milanka, takođe majka đaka prvaka, ispričala nam je da će njen sim ići kod bake i deke u Loznicu, pošto ona i suprug rade.

 


Dragana,
majka blizanaca koji pohađaju drugi razred osnovne škole, kaže da će tokom raspusta uzeti ženu koja će im čuvati decu, ali će se pre toga raspitati kod svojih prijatelja da li poznaju neku pouzdanu osobu za taj posao.

Za brigu o najmlađima cena po satu iznosi od 250 do 400 dinara, a rad vikendom i praznicima je 20 odsto skuplji, ukoliko se angažuju bebisiterke preko agencije. Ako to ide po preporuci, onda je cena stvar dogovora između roditelja i osobe koja će paziti na njihove mališane. 

 


Takođe, za roditelje koji ne žele ili nemaju poverenja u žene koje čuvaju decu, postoji i Edukativni centar Školarko. Školarkov boravak za decu radi i tokom raspusta, kao i tokom državnih praznika. Tada su vrata otvorena ne samo školskoj deci, već i svoj deci predškolskog uzrasta – od četiri godine pa naviše, tako da ukoliko ne znate šta da radite sa vašim detetom tokom tih dana, oni su tu. Potrebno je samo najaviti dete dan ili veče unapred.

- Deca tokom raspusta i praznika uživaju u slobodnim aktivnostima u dvorištu, ili unutra, u zavisnosti od toga šta nam vreme dopušta. Cena celodnevnog čuvanja je 800 dinara – kaže Danica Jocić Stojićević.

 


Osim toga, za klince koji ostaju u gradu, Novosadske dečje Zimzarije su se opet potrudileza kvalitetan program tokom zimskog raspusta, sa preko stotinu besplatnih kreativno-edukativnih programa za decu. Sedme po redu Zimzarije započeće svečanim programom otvaranja 22. decembra i trajaće sve do 5. januara 2018. godine na preko 20 lokacija u gradu. 

Prvi, decembarski deo ovogodišnje manifestacije – od 22. do 29. decembra – obeležiće svečano otvaranje Novosadskih dečijih Zimzarija u petak, 22. decembra, u Pozorištu mladih (Ignjata Pavlasa 4, Novi Sad) u 11 časova i bazar kreativnih radionica na kom će se predstaviti sve institucije i organizacije koje učestvuju u ovogodišnjem bogatom programu.

 


Nakon otvaranja, decu očekuje 10 dana programskog šarenila osmišljenih pod sloganom "Moja mala otključana planeta" – performansi, naučne i jezičke i filmske projekcije i radionice, umetničke, muzičke i sportske radionice tokom kojih će mališani ući u muzejske, galerijske i ostale prostore namenjene njima, gde će se upoznati sa značajnim umetničkim delima, programiranjem, starim zanatima, jezicima i kulturama drugih naroda i uz pomoć stečenog znanja otključati svoju maštu i skrivene talente.


Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan