Direktor SZO u Srbiji: Izuzetno velika verovatnoća da drugi talas korone dođe na jesen

Direktor SZO u Srbiji: Izuzetno velika verovatnoća da drugi talas korone dođe na jesen

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da je velika verovatnoća da će drugi talas korona virusa doći na jesen.

– Nadamo se da će leto biti relativno mirno, ali svakako izuzetno je velika verovatnoća da se vraća na jesen, a pojedini vrhovi epidemije možda čak i preko leta – kazao je Marijan Ivanuša gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Naveo je da je sada mnogo bitnije nego ranije poštovati mere zaštite od širenja zaraze korona virusom.

– Naročito tamo gde ima puno ljudi, kao što je javni saobraćaj, kao što su kafići, restorani i tako dalje. To su situacije koje su, na neki način, najopasnije – kazao je.

Razlog za to je što je preko 90 posto ljudi još osetljivo na taj virus i ako dođu u kontakt s njim, oni ponovo obole.

– Dakle, što se više družimo, idemo na posao, idemo u restorane, ta je verovatnoća za kontakt s virusom veća. Zbog toga se, nažalost, jako brzo može povećati broj obolelih – rekao je Marijan Ivanuša .

Naveo je i da je srpski zdravstveni sistem odlično reagovao na korona virus.

– Kapaciteti su bili dovoljni jer je zdravstveni sistem bio prebačen na kovid. Tako da, za sada, sve je prošlo odlično. Vidimo da su dovoljni kapaciteti za testiranje, praćenje i, na kraju krajeva, izolaciju, ako je potrebna – rekao je Ivanuša.

Kako je kazao, zemlje koje su najveća žarišta korona virusa, a to su Sjedinjene Američke Države, Španija, Rusija i Velika Britanija, nisu na vreme uvele stroge mere i zbog toga su došle u tu situaciju.

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan