Direktorat civilnog vazduhoplovstva: Registrovano 30 malih aerodroma, oko 460 letelica i 250 dronova

Direktorat civilnog vazduhoplovstva: Registrovano 30 malih aerodroma, oko 460 letelica i 250 dronova

Od ukupno 30 malih aerodroma u Srbiji, na teritoriji Vojvodine ih ima 10 čiji operateri poseduju dozvolu za korišćenje. Sedam od njih je u privatnom vlasništvu.

Manji aerodromi uglavnom su namenjeni za sportsko-amatersko letenje, letenje u cilju poljoprivredne aktivnosti ili obuku pilota, te je tako vrsta vazduhoplova koja se pojavljuju na tim aerodromima definisana namenom aerodroma.

- Na teritoriji Vojvodine imamo 10 aerodroma. Operateri su uglavnom aeroklubovi mada imamo određen broj aerodroma, tačnije, njih sedam gde su operateri fizička lica i ti aerodromi su u potpunosti privatni. U evidenicija imamo i pet registrovanih heliodroma –  rekao je načelnik Odeljenja aerodroma u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Vladimir Pavlović.

Evidencija aerodroma koji imaju dozvolu za korišćenje, kao i onih koji poseduju saglasnost za korišćenje, može se pronaći ovde.

- Na nekim manjim aerodromima najčešće možemo sresti jedrilice, motorne zmajeve, ultralake i lake vazduhoplove poput 'cesne pajpera' ili, recimo, ako govorimo o poljoprivrednim aktivnostima, to su AN-2, 'dromader' ili 'robinzon R-44' ako govorimo o heliodromima – naglasio je Pavlović.

Pravila za izgradnju aerodroma i dozvole za korišćenje

U skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, aerodrom mora biti planiran, projektovan i izgrađen na način koji omogućava bezbedno odvijanje vazdušnog saobraćaja, a Pavlović precizira da to uključuje bezbednosno poletanje, sletanje i boravak vazduhoplova.

Pre izgradnje malog aerodroma, u skladu sa Zakonom, investitor je dužan da Direktoratu dostavi tehničku dokumentaciju kojom dokazuje održavanje prihvatljivog nivoa bezbednosti.

Nakon što dobije dokumentaciju, Direktorat obavlja proveru ispunjenosti tih standarda, a ukoliko su oni ispunjeni i primenjeni, izdaje odobrenje na dokumentaciju.

Dozvola, odosno saglasnost za korišćenje aerodroma se izdaju na neodređeno vreme tako da, navodi Pavlović, vazduhoplovni subjekti koji dobiju dozvolu, odnosno saglasnost podležu redovnom nadzoru Direktorata.To može biti inspekcijski nadzor ili periodična provera.


Letelice

Kada je reč o letelicama, u Direktoratu kažu da u generalnoj avijaciji (manji avioni) ima oko 260 registrovanih letelica, zajedno sa oko 40 većih aviona koje koriste avio-kompanije.

Ukupno ima 460 registrovanih vazduhoplova, a tu spadaju i jedrilice sa motorom i bez motora, zmajevi i ultralaki avioni.

Vazduhoplovi se registruju u Direktoratu, koji ih upisuje i daje im dozvole za plovidbenost, na osnovu prethodnih testova i održavanja koje je dužan da uradi vlasnik.

Letelice mogu da koriste obučeni operateri i piloti se obučavaju u centrima za obuku, koji moraju da imaju sertifikate Direktorata.

Tehničku ispravnost vazduhoplova tako kontrolišu ovlašćena lica i centri, a njihov rad kontroliše Direktorat i daje odobrenja, zamerke, ispravke i slično, navode u Direktoratu.

Bespilotni vazduhoplovi se mogu koristiti u privredne, naučne, obrazovne, sportske i druge svrhe tako da ne ugrožavaju bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, Zahtev za upis u evidenciju, kao i informacije o prijavi za upravljanje bespilotnim vazduhoplovima mogu se pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji Direktorata.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan