Direktori škola dobili krivične prijave jer su tražili da učenici nose maske

Direktori škola dobili krivične prijave jer su tražili da učenici nose maske

Direktori više od 280 beogradskih osnovnih i srednjih škola tuženi su zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske u školama i ovih dana daju izjave policiji.

Protiv svih direktora beogradskih osnovnih i srednjih škola rukovodstvo jednog od registrovanih sindikata, Sindikat zaposlenih u policiji, podnelo je krivične prijave.

Razlog, tvrdnja da protivzakonito "teraju decu i zaposlene u školama da nose zaštitne maske i time im ugrožavaju život".

U vreme kada se zbog sve većeg broja obolelih i preminulih pooštravaju epidemijske mere, Treće tužilaštvo je naložilo policiji da proveri navode krivične prijave, i da direktori budu saslušani, njih 280.

Direktor Zemunske gimnazije je već bio u policiji da da izjavu.

– Ja sam i dan-danas u šoku. Da radite nešto po zakonu apsolutno primenjujući sve predložene mere, da učinite sve kako biste zaštitili živote i učenika i zaposlenih i nakon toga dobijete krivičnu prijavu – isakao je direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović.

Za sada su izjave dali direktori škola iz Zemuna i sa Savskog venca.

Kad smo čuli da su zemunska policija i ona sa Savskog venca počele da postupaju, pozvao sam moje prijatelje na Voždovcu i na Novom Beogradu, gde još nije krenulo, ali očekujemo da krene. Odmah smo reagovali, u toku jednog dana, zatražili smo i dobili prijem kod našeg ministra – naveo je Dejan Nedić, predsednik Društva direktora Srbije.

Ima li nešto besmislenije?

Potpredsednica Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Vesna Vojvodić ocenila je da je, u trenutku kada se svet suočava sa pandemijom koronavirusa, “apsurdno i besmisleno policijsko saslušavanje direktora škola zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske”.

Vojvodić je, kako prenosi portal sindikata Nezavisnost, kritikovala odluku Trećeg osnovnog javnog tužilaštva da naloži policiji da obavi razgovore sa direktorima beogradskih škola, postupajući po krivičnoj prijavi Dejana Đukića, predsednika Sindikata zaposlenih u policiji.

Ima li u ovom trenutku ičeg besmislenijeg i nepotrebnijeg od pozivanja i saslušavanja preko 300 direktora koji nisu ni propisali epidemiološke mere zaštite, već su bili u obavezi da ih sprovode, zajedno sa učenicima i zaposlenima – napisala je ona.

U daljem razvoju događaja, ministar prosvete Branko Ružić uspeo je da reši problem i Treće osnovno tužilaštvo je obustavilo postupak protiv direktora škola.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maja

  pre 843 dana i 12 sati

  Boza da li je moguce da se ovo desava?!Koga ja da prijavim ove u apoteci ,posti,bankama,ambulantama ,autobusima sto mi ne dozvoljavaju da udjem bez maske?

  Oceni komentar:
  1
  1