Direktorka "Batuta": Bolnice su prepune, obeležite slavu u krugu porodice

Direktorka "Batuta": Bolnice su prepune, obeležite slavu u krugu porodice

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je jutros da su bolnice pretrpane, da se u njima leči više od 9.500 kovid pacijenata, a da je broj prijema i dalje veći od broja otpusta.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Jovanović je istakla da je obeležavanje krsne slave u krugu porodice od velikog značaja, jer je to ponašanje koje nas sve štiti od infekcije. Apelovala je da se mešanje među ljudima smanji na najmanju moguću meru jer je velika transmisija virusa u zajednici i da je to dovelo do epidemijskih karakteristika koje narušavaju zdravlje građana.

Napomenula je da su ključne mere i dalje prekid kontakata, distanca i nošenje maski, a imunizacija koja je pred nama se pojavljuje kao spas.

Direktorka "Batuta" je rekla da je vakcinacija već počela u određenim zemljama i da nacionalne komisije donose odluke o priritetnim grupama, prenosi RTS.

Po pitanju vakcinacije u Srbiji, izjavila je da je cilj da se, uz primenu svih preventivnih mera, u 2021. godini dostigne nivo imuniteta koji bi nas štitio.

Jovanović je poručila da je u Srbiji najvažnije da Agencija za lekove da saglasnost i potvrdi da je vakcina spremna za upotrebu i da se očekuje da će to biti u najkraćem vremenskom periodu od pristizanja vakcine u zemlju.

Osvrnula se i na brze testove koji su se pojavili u apotekama. Kako je rekla, oni su namenjeni za upotrebu u zdravstvenim ustanovama i građani ne bi trebalo da ih koriste sami jer nepravilno uzimanje brisa može da dovede do greške, a postoji i mogućnost povređivanja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan