Dizajner video-igara – novi smer na Akademiji umetnosti

Dizajner video-igara – novi smer na Akademiji umetnosti

Nedavno završena novosadska Konferencija o obrazovanju developera video igara u žižu javnosti je stavila inicijativu da se na novosadskoj Akademiji umetnosti naredne godine formira novi studijski program - Dizajn video-igara, prvi u Srbiji.

Dekan novosadske Akademije Siniša Bokan predstavio je studentski program budućnosti, Dizajn video-igara, planiran za jesen 2017. godine. Dvadeset najtalentovanijih bi u slučaju samofinansiranja godinu studija plaćali 125.000 dinara, dok kvote za budžetske studente još nisu donete.

- Prepoznali smo u startu okruženje, u kom se pojavio veliki broj kompanija iz sfere kreativne gejming industrije i njihov potencijal. I neposredno smo povezani, jer određeni broj naših studenata koji diplomira je angažovan u tim kompanijama i stoga smo počeli da razmišljamo unutar fakulteta kako bi ono što već imamo predpozicionirali i oformili novi prostor specijalizovan za ovaj vid obrazovnja. Napravili smo širi sistem, videli širi potencijal gde ovo može imati primenu i gde su to sve video igre prisutne u životima mladih ljudi. Video igre se mogu koristiti u drugim oblicima komunikacije, kompanijskom poslovanju i didaktičkim sredstvima u nastavnim procesima, priča dekan Akademije.

Govoreći o konrektnim prednostima ovakvog programa, Bokan kaže da postojeći studijski program Akademije nudi znanja zastupljena u oblasti gejm arta: dizajn, ilustracija, animacija vizualnih efekata, dizajn zvuka, produkcija i montaža. Novosadska Akademija, dakle, već ima discipline iz gejm arta i predstoji joj realizacija konkretnog studijskog programa za dizajn video igara – obrazovanje profesionalaca koji će realizovati koncept video igre i biti autor u sličnom okruženju.

Početak realizacije studijskog programa je jesen 2017. Ovu godinu smo već započeli neposrednim pripremama, održali smo gejm konferenciju koja je posvećena pozicioniranju studijskog programa i obrazovanja u sferi video igara. Konferencija nam je pomogla da temeljnije profilišemo potrebe našeg okruženja i da vidimo koja su partnerstva moguća u odonosu na ono što Akademija umetnosti može, a nema potpuni kapacitet. Udeo u studiranju mora biti tehnološko znanje programiranja i prepoznavanja alata na tom nivou i stekli smo dobar krug ljudi s kojima možemo biti partneri da bi kvalitetno realizovali taj program.

- Imaćemo akcenat na ovome što predstavlja okosnicu smera "dizajn video igara", a s tim u vezi može se desiti da neki od fakulteta proširi taj program na neku drugu oblast, poput gejm programiranja. Ova oblast će tek ući u širi i sve veći nivo komunikacije savremenih ljudi, ne samo mladih. Ući će u tehnološke platforme vrlo brzo, kao alat, ili na društvenim mrežama, kaže Bokan.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište horoskop isključenja struje obustava rada raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode bez vode bebe sahrane novi sad jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad astrologija bez struje betanija matičar novi sad pošte srbije gradonačelnik Miloš Vučević dnevni horoskop vremenska prognoza novi sad JKP Vodovod i kanalizacija štrajk poštara štrajk u pošti elektrovojvodina servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo zodijak tomislav mandić Isključenje struje