Dizajner video-igara – novi smer na Akademiji umetnosti

Dizajner video-igara – novi smer na Akademiji umetnosti

Nedavno završena novosadska Konferencija o obrazovanju developera video igara u žižu javnosti je stavila inicijativu da se na novosadskoj Akademiji umetnosti naredne godine formira novi studijski program - Dizajn video-igara, prvi u Srbiji.

Dekan novosadske Akademije Siniša Bokan predstavio je studentski program budućnosti, Dizajn video-igara, planiran za jesen 2017. godine. Dvadeset najtalentovanijih bi u slučaju samofinansiranja godinu studija plaćali 125.000 dinara, dok kvote za budžetske studente još nisu donete.

- Prepoznali smo u startu okruženje, u kom se pojavio veliki broj kompanija iz sfere kreativne gejming industrije i njihov potencijal. I neposredno smo povezani, jer određeni broj naših studenata koji diplomira je angažovan u tim kompanijama i stoga smo počeli da razmišljamo unutar fakulteta kako bi ono što već imamo predpozicionirali i oformili novi prostor specijalizovan za ovaj vid obrazovnja. Napravili smo širi sistem, videli širi potencijal gde ovo može imati primenu i gde su to sve video igre prisutne u životima mladih ljudi. Video igre se mogu koristiti u drugim oblicima komunikacije, kompanijskom poslovanju i didaktičkim sredstvima u nastavnim procesima, priča dekan Akademije.

Govoreći o konrektnim prednostima ovakvog programa, Bokan kaže da postojeći studijski program Akademije nudi znanja zastupljena u oblasti gejm arta: dizajn, ilustracija, animacija vizualnih efekata, dizajn zvuka, produkcija i montaža. Novosadska Akademija, dakle, već ima discipline iz gejm arta i predstoji joj realizacija konkretnog studijskog programa za dizajn video igara – obrazovanje profesionalaca koji će realizovati koncept video igre i biti autor u sličnom okruženju.

Početak realizacije studijskog programa je jesen 2017. Ovu godinu smo već započeli neposrednim pripremama, održali smo gejm konferenciju koja je posvećena pozicioniranju studijskog programa i obrazovanja u sferi video igara. Konferencija nam je pomogla da temeljnije profilišemo potrebe našeg okruženja i da vidimo koja su partnerstva moguća u odonosu na ono što Akademija umetnosti može, a nema potpuni kapacitet. Udeo u studiranju mora biti tehnološko znanje programiranja i prepoznavanja alata na tom nivou i stekli smo dobar krug ljudi s kojima možemo biti partneri da bi kvalitetno realizovali taj program.

- Imaćemo akcenat na ovome što predstavlja okosnicu smera "dizajn video igara", a s tim u vezi može se desiti da neki od fakulteta proširi taj program na neku drugu oblast, poput gejm programiranja. Ova oblast će tek ući u širi i sve veći nivo komunikacije savremenih ljudi, ne samo mladih. Ući će u tehnološke platforme vrlo brzo, kao alat, ili na društvenim mrežama, kaže Bokan.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan