Đaci nekoliko novosadskih škola ostvarili najbolje rezultate na upisu u srednje škole

Đaci nekoliko novosadskih škola ostvarili najbolje rezultate na upisu u srednje škole

Sudeći prema podacima Ministarstva prosvete, najbolje rezultate pred upis u srednje škole i gimnazije ostvarili su vojvođanski osmaci, saznaje Dnevnik.

Među njima prednjače posebno nadareni učenici pri Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, čiji je ukupni broj bodova dobijenih na osnovu ocena i rezultata male mature – 93,41, što i ne čudi jer je u redovima 58 Jovinih osnovaca čak 26 nosilaca Diplome "Vuk Karadžić". Za njima mnogo ne zaostaju ni mali maturanti Mitrovačke gimnazije, budući da je njih 26, među kojima je devet vukovaca, osvojilo u proseku 89,69 bodova.

Kada je u pitanju Južnobački okrug, drugo mesto na listi najboljih i gotovo isti rejting – oko 54 poena za prosek u školi, 28 za završni ispit i 82 kao ukupni rezultat – imaju novosadske osnovne škole "Jovan Popović", "Đorđe Natošević" i "Nikola Tesla". Neznatno slabiji su učenici Južnobanatskog okruga u OŠ "2. oktobar" u Nikolincima (opština Alibunar) sa prosekom od 81,62 boda i OŠ "Olga Petrov" u Banatskom Brestovcu (Pančevo) sa 81,37 poena.

Za njima slede sremskomitrovački osnovci iz škole "Jovan Jovanović Zmaj", koji se mogu pohvaliti ukupnim prosekom od 80,37 poena. Istoimena osmoletka, ali u Subotici, ponela je ove godine epitet najbolje u Severnobačkom okrugu sa 78,72 boda, a sa njom rame uz rame stoji "10. oktobar" (78,32) iz istog grada. Zapadnobačkom okrugu osvetlali su obraz đaci OŠ "Kiš Ferenc" iz Telečke kod Sombora (77,48) i OŠ "Nikola Tesla" u Bačkom Brestovcu kraj Odžaka (77,44).

Iako je završni ispit svrstao dve privatne škole u rang najgorih beogradskih osmoletki – "Montesori" sa 12,4 poena i "Plavi krug" sa 19,01 – i pored godišnje školarine koja iznosi između 3.000 i 6.000 evra u zavisnosti od razreda i programa, isto se ne može reći za petrovaradinsku "Tvrđavu", čiji su đaci iz tri testa na maloj maturi osvojili u proseku 27,32 od maksimalnih 40, dok su sa uspehom iz škole sakupili 82,69 bodova.

Pri vrhu najuspešnijih našli su se i đaci sa smetnjama u razvoju u kikindskoj školi "6. oktobar" (86,48) i zrenjaninskom "9. maju" (90,45), što se može objasniti afirmativnim merama radi postizanja ravnopravnosti, po kojima se ovoj deci, jednako kao Romima i polaznicima škola za osnovno obrazovanje odraslih, broj bodova uvećava za 30 odsto. Za mlade iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći povećanje proseka iznosi 35 odsto.

Ostatak vesti možete da pročitate OVDE

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mitar

  pre 1807 dana i 15 sati

  Sve je to relativno.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Mihailo

  pre 1807 dana i 14 sati

  Jovan Popović...hm, i ne pokazuju baš neke rezultate u srednjim školama, ne primećujemo ih. Ali rezultat na završnom su posledica kriterijuma ocenjivanja u ovoj školi i na završnom ispitu (čitaj između redova: nastavnici da bi pokrili prekobrojne petice, pomažu deci u rešavanju testova, deca se hvalila).

  Oceni komentar:
  3
  1