Đačke ekskurzije sve ređe: Na šoping u Beč bez znanja škole?

Đačke ekskurzije sve ređe: Na šoping u Beč bez znanja škole?

Osnovne i srednje škole u Novom Sadu sve ređe organizuju đačke ekskurzije jer ih u tome koči Zakon o javnim nabavkama.

Škole, kao indirektni budžetski korisnici, u obavezi su da sprovode javnu nabavku pri izboru turističke agencije, što u teoriji otežava mogućnost nameštanja poslova između škole i ponuđača. Međutim, primena zakona dovela je škole u situacije da odustaju od organizovanja ekskurzija jer se pri sprovođenju tendera javljaju brojni problemi.
 
Ukoliko, na primer, jedan od učesnika u tenderu nije zadovoljan postupkom, može da podnese zahtev za zaštitu prava ponuđača i time stopira nabavku, a deca promaše termine za putovanja. Zbog toga se sada pribegava drugim opcijama - nezavisnim organizovanjem ekskurzija od strane nastavnika, koji decu na ekskurzije vode bez znanja direktora škole.
 
Tako je Novosađanki K. T. dete iz škole donelo ponudu za šoping turu u Beču, što je majku šokiralo.
 
- Moje dete ide u 5. razred i nju ne zanimaju šoping ture po Beču. U osnovnoj skoli koju ona pohađa postala je uobičajena praksa da pojedini nastavnici nude učenicima turističke aranžmane za različite destinacije u saradnji sa turističkim agencijama u Novom Sadu. Međutim, poslednja ponuda koju smo dobili je zaista prelila času i smatram da se ovoj praksi mora nekako stati na put. Naše dete je plakalo 45 minuta kad smo mu objasnili da ovo nije školska ekskurzija, a još manje turistički aranžman prilagođen uzrastu deteta od 11 godina, kaže ova majka.
 
Ona dodaje da je odlaskom na sajt agencije videla da ta ista tura preko operatera košta 20 evra manje nego u ponudi koja je roditeljima dostavljena. "Dakle, jasno je koji je interes nastavnika", kaže ona.
 
Kako naglašava, svaka ponuda koja dolazi iz škole morala bi da prođe ruke direktora pre nego što stigne do dece, pa i roditelja, ali se to sve ređe dešava.
 
- Iako škola ne organizuje direktno ova putovanja, ona jeste odgovorna, jer nastavnici koriste svoj položaj u okviru škole i autoritet koji iz njega proizilazi da prodaju aranžmane turističkih agencija. Ne možemo dozvoliti da škola postane buvlja pijaca na kojoj prodaje ko šta stigne. Koliko god da su vremena teška, neka etička pravila moraju da postoje, smatra ova majka.
 
Direktor pomenute osnovne škole izjavljuje da ponuda koju su deca dobila nema veze sa školom, te da ona za nju nije odgovorna. On dodaje i da ta novosadska škola nije dogovorila nikakve ekskurzije u svojoj nadležnosti.
 
Slično objašnjava i nastavnica koja vodi decu na ovu ekskurziju, a koja naglašava da šoping tura nema veze sa školom, te da su "deca čula da ona vodi nekoliko ljudi u Beč, pa su i ona htela da idu".
 
 
Predsednik IO Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović, koji radi u zrenjaninskoj Elektrotehničkoj školi, kaže da je na strani roditelja kad je reč o sprovođenju ekskurzija, te da ne može da komentariše postupke pojedinih nastavnika koji odluče da možda "skrenu s puta" i lično vode decu na izlete i ekskurzije.
 
- Ne pamtim kad smo u mojoj školi vodili decu na ekskurziju. Vlada malo interesovanje, a poslednji put kad smo to pokušali da uradimo, jedan od ponuđača je oborio tender i deca nisu otišla na ekskurziju. Proceduru, koja je opisana i Pravilnikom o izvođenju ekskurzija, treba podjednostaviti ako mislimo da deca putuju u skladu sa zakonom. Za to nisu krivi prosvetni radnici, a u to šta rade pojedinci ne zalazim. Recimo, uglavnom se putuje kao grupa građana - znam da je jedna škola išla u Grčku kao grupa građana preko planinarskog društva. Zakon, u stvari, tera ljude da izigravaju isti zakon, tvrdi Jović.
 
Pomenutim pravilnikom predviđeno je da savet roditelja utvrdi visinu dnevnice nastavnika, te sve strane znaju koliki su stvarni troškovi puta. U individualnim, vanproceduralnim putovanjima je, kako smatra Jović, sve je mutno i ne zna se ko koliko zarađuje.
 
- U svakom slučaju, zakon bi trebalo da se podjednostavi za školska putovanja, jer je ovako zaista neprimenjiv", zaključuje on.
 
Inače, prema pravilniku o izvođenju ekskurzija u osnovnim školama, u inostranstvo mogu da idu samo stariji srednjoškolci, a "nabavka" ekskurzije finansira se iz roditeljskog dinara za vannastavne aktivnosti.
Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan