ĐERLEK: Pojavio se novi simptom korona virusa na koji se žale pacijenti

ĐERLEK: Pojavio se novi simptom korona virusa na koji se žale pacijenti

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da će u toku ove nedelje tri do pet Infektivnih odeljenja Opštih bolnica u Srbiji biti uključeno u zbrinjavanje kovid pacijente.

Zbog velike udaljenosti pojedinih mesta od tri glavne kovid bolnice - Batajnica, Novi Sad i Kruševac, i rizika transporta "teških" pacijenata do njih, Ministarstvo zdravlja će u jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji, iz preventivnih razloga i smanjenja rizika prilikom transporta pacijenata, zbrinjavati kovid pacijente na Infektivnim odeljenjima Opštih bolnica - kazao je Đerlek za RTS.

Đerlek je istakao da se ovo ne radi zato što imamo problem sa popunjenošću kapaciteta, jer je ona u ovom trenutku oko 35 procenata, već zbog kvalitetnije zdravstvene zaštite kovid pacijenata.

Prema njegovim rečima, ovakva organizacija neće ugroziti normalno funkcionisanje bolnica kad su u pitanju ne kovid pacijenti, a značiće puno da se pacijenti ne transportuju predaleko.

Težište je ponovo na kovid ambulantama, tako da je produžen rad do 22 sata, a ambulante u Zemunu, Novom Beogradu i Paliluli rade 24 sata, kazao je državni sekretar.

Koje simptome sada izaziva Kovid-19

Govoreći o simptomima korona virusa u novom talasu, Đerlek kaže da traju kraće, te da se omikron i podvarijante zadržavaju u gornjem respiratornom traktu.

– Ljudi se žale na gušobolju, glavobolju, kašalj, malaksalost. Kod dece imamo i dijareju. Novo je da se pojavio novi simptom bol u leđima - kaže Đerlek.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek ističe da je vakcina jedini spas od korona virusa.

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan