Đerlek: Povećan broj zaraženih ukazuje da je novi soj korone već u Srbiji

Đerlek: Povećan broj zaraženih ukazuje da je novi soj korone već u Srbiji

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da još nema potvrde, ali misli da se pojavio novi soj korona virusa i u Srbiji s obzirom na povećan broj zaraženih i da se očekuje njegova detekcija.

Moje je mišljenje da se on pojavio, ali da očekujemo detekciju ili registraciju. Mislim da je pitanje dana, s obzirom na to da je već došao do Rumunije i da imamo prve slučajeve u Rumuniji. Sve ove situacije, praznici, migracije naših ljudi iz Evrope, koji su došli da proslave novogodišnje, božićne praznike uticale su na pogoršanje epidemijske situacije istakao je Đerlek za RTS.

Naveo je i da je u decembru bilo oko 500 zaraženih dnevno, a da je sada taj broj veći od hiljadu. Međutim, kako je naglasio, ne treba dizati paniku.

Ovo jeste jedan od najzaraznijih sojeva, tako naučnici kažu, koji su mnogo iskusniji i imaju više znanja od mene u tom smislu. Još nemamo potvrdu, ali verovatno postoji, s obzirom na broj novozaraženih – ocenio je državni sekretar.

Dodao je i da ga hrabri blaža klinička slika novog soja, ali i zabrinjava to što i dalje, kako je rekao, nismo najodgovorniji prema starijim pacijentima s više komorbiditeta.

Obezbeđena proizvodnja sinacilina

Đerlek je objasnio da je osnovni problem nestašice antibiotika bila smanjena proizvodnja penicilinskog sirupa sinacilina, ali da je brzom reakcijom Republičkog fonda s proizvođačima i dobavljačima obezbeđen drugi sirup sinacilinskog porekla.

Dodao je da je tržište lekova u Srbiji i pored teške ekonomske situacije u svetu, stabilno i da ga RFZO kontinuirano snabdeva.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ramamti Ezer

  pre 462 dana i 6 sati

  Pošasti su prorečene. Isus ih je spomenuo kao deo kombinovanog znaka kraja sveta koji danas postoji. Zanimljivo je da nije rekao koliko će problema stvoriti, ali njihov uticaj na stanje u ovom haotičnom svetu sigurno nije zanemariv.

  Oceni komentar:
  1
  0