ĐERLEK: Siguran kolektivni imunitet možemo očekivati pre leta

ĐERLEK: Siguran kolektivni imunitet možemo očekivati pre leta

U Srbiji se do danas vakcinisalo 544.209 stanovnika. Ukoliko se vakcinacija nastavi istim tempom, siguran kolektivni imunitet od 65 do 70 odsto stanovništva, s 2,5 do tri miliona vakcinisanih i uz prokužene samozaražavanjem, možemo očekivati već u maju ili junu.

To je danas poručio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek koji je i na čelu Nacionalnog koordinacionog tela za imunizaciju. Prema njegovim rečima, struka procenjuje da se prirodnim putem prokužilo oko 30 odsto stanovništva, a da bismo došli do 20 odsto vakcinisanih i završili prvu fazu imunizacije, potrebno je da vakcinu primi još 900.000 osoba, prenosi "Kurir".

Ako nastavimo tempo imunizacije kao u prethodnih 20 dana možemo mnogo optimističnije da gledamo na stvaranje kolektivnog imuniteta. Iako imamo ugovorenih 11 miliona doza, svuda u svetu je vrlo teško doći do tih ugovorenih cepiva, ali računamo da država ima snagu da obezbedi neophodne količine. Nadam se da neće biti nekih iznenađenja u smislu mutacija i novih sojeva virusa kod kojih vakcine ne bi pomogle, mada je to malo verovatno, budući da su za sada sve vakcine delotvorne. Sutra treba da stigne oko 9.000 "Fajzerovih" vakcina, a sledećeg ponedeljka čak 40.000, dok bi 22. februara trebalo da nam bude isporučeno 46.000 doza – poručio je Đerlek.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan