ĐERLEK: Srbija će biti prva zemlja van Rusije koja će proizvoditi vakcinu "Sputnjik V"

ĐERLEK: Srbija će biti prva zemlja van Rusije koja će proizvoditi vakcinu "Sputnjik V"

Institut "Torlak" u Beogradu bi za dva do tri meseca mogao da počne sa punjenjem i pakovanjem ruske vakcine "Sputnjik V", izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Kada je reč o mogućoj proizvodnji vakcine kod nas, rekao je da bi se to moglo očekivati krajem ove godine, a možda i koji mesec ranije.

On je gostujući na TV Prva naveo da će rad "Torlaka" u proizvodnji vakcina imati dve faze, pri čemu je prva punjenje i pakovanje smeše koja bi u početku dolazila iz Rusije, a kasnije bi naš institut i sam proizvodio vakcinu.

Dodao je da je veoma dobro što je Ministarstvo zdravlja pre pet godina kupilo jednu od dve potrebne mašine i da je ostalo da se nabavi još jedna, koja je znatno jeftinija.

Mirsad Đerlek je pojasnio da će se mnogo više detalja znati u subotu, po završetku razgovora sa ruskom delegacijom koji počinju sutra.

Prema njegovim rečima, investicija u proizvodnju vakcine je naša najbolja investicija u ovoj godini, jer je do vakcina koje drugi proizvode teško doći.

Đerlek je takođe izjavio da druga faza, faza proizvodnje podrazumeva i novi pogon za proizvodnju vakcine i da tu očekujemo veliku pomoć Rusije.

Kada je reč o količinama koje bi "Torlak" proizvodio, rekao je da bi to bilo više nego što je nama potrebno i da bi mogli i da izvozimo vakcine.

Istakao je da će Srbija biti prva zemlja van Rusije koja će proizvoditi rusku vakcinu.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan