ĐERLEK: U Srbiji skoro 95 odsto zaraženih građana ima delta soj

ĐERLEK: U Srbiji skoro 95 odsto zaraženih građana ima delta soj

U Srbiji gotovo 95 odsto zaraženih ima delta soj korona virusa, a dodatno zabrinjava procenat vakcinisanih građana koji je malo iznad 50 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je za Tanjug televiziju rekao da nije bilo očekivano da četvrti talas nastupi već u avgustu, te da se sada povećava broj novoobolelih i hospitalizovanih pacijenata, ali da je, kaže, zdravstveni sistem spreman za to.

I kada su u pitanju smeštaj i kapacitet, lekovi, kadar... Nadam se da će tri kovid bolnice (Kruševac, Batajnica i kovid bolnica u Novom Sadu koja će biti gotova u septembru) sa Arenom biti dovoljne da smestimo kovid pacijente – poručio je Đerlek i dodao da je spremna i varijanta "B", koja podrazumeva da se pojedine bolnice ponovo mogu pretvoriti u kovid sistem.

On je kazao da će biti učinjeno sve da se ublaži šteta koju može naneti četvrti talas koji je u toku, ali da nije optimista jer se radi o delta soju koji je već 95 odsto prisutan. Naglasio je i da ga brine stepen vakcinisanih građana koji je malo viši od 50 odsto.

Napomenuo je da je nedavno posetio kovid bolnicu u Batajnici u kojoj je, kaže, više od 90 odsto mladih nevakcinisanih ljudi, koji su došli sa putovanja. Kada je reč o najmanjem odzivu za vakcinaciju, Tutin je na poslednjem mestu sa 17 odsto vakcinisanih. Bolnica u Novom Pazaru ponovo je ušla u kovid sistem, kaže Đerlek i dodaje da je od 46 pozitivnih, čak 18 iz Tutina.

Gde god smo imali nizak procenat vakcinacije, uvek smo imali visok procenat obolevanja i veliki broj hospitalizovanih pacijenata – rekao je državni sekretar, ističući da se ne može govoriti o kolektivnom imunitetu, dok je ispod 80 odsto vakcinisanih.

Na pitanje šta očekuje od povratka u školske klupe, Đerlek je odgovorio da to ne treba da zabrinjava i da bi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole trebalo da krenu regularno.

Sačekaćemo sledeću nedelju kada će verovatno zasedati Krizni štab. Mere već postoje i da se te mere minimum poštuju ne bi nam trebalo ništa više. Ali, najbolja mera za korona virus je vakcinacija i taj ispit nažalost nismo položili – rekao je Đerlek.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandar

  pre 316 dana i 21 sat

  Sumnjivo je kako uopšte utvrđuju baš da je Covid, a kamoli koji Covid.
  Šta ako je svinjski grip ?
  Kone, Kone baci nam bombone !
  Daj nam one vakcine iz 2009.

  Oceni komentar:
  0
  1