ĐERLEK: Vraćamo se u začarani krug, niko ne može da predvidi kraj epidemije

ĐERLEK: Vraćamo se u začarani krug, niko ne može da predvidi kraj epidemije

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da ne smemo da se opuštamo, jer se pokazalo da nikako ne možemo biti sigurni u predviđanja o kraju pandemije, ni Svetske zdravstvene organizacije, ni velikih svetskih stručnjaka.

Nadamo se da će do kraja godine proći, ali se ponovo vraćamo u začarani krug. Pokazalo se da omikron soj ima blažu kliničku siku, ali je taj soj pokazao sad svoju najveću snagu i mislim da do kraja marta možemo da očekujemo tešku borbu sa omikronom – rekao je Ðerlek za TV Pink.

Dr Radmilo Janković: Korona slabi, nadam se mirnom proleću

DIREKTORKA "BATUTA": U narednih 10 dana očekuje se najveći intenzitet virusa


Upozorio je da se taj začarani krug epidemije sastoji u tome što se mladi nevakcinisani zaražavaju i ponovo donose u svoje porodice virus i žaražavaju starije.

Bake i deke sa komorbiditetima završavaju u bolnicama i najveći procenat umrlih se na žalost nalazi u toj populaciji. U ovom trenutku imamo nekoliko virusa pristutnih. Delta je tu i dalje, virusa gripa ima mnogo više nego prošle godine, tako da ta populaciona grupa plaća najveću cenu, a to su stariji do 60 godina sa teškim hroničnim bolestima – rekao je Državni sekretar.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je za 24 sata testirano 39.473 ljudi, od čega je pozitivno 19.214 njih. Preminulo je 58 osoba. Na respiratorima se nalazi 148 pacijenata.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Branislav Tiodorović ukazao je juče da je epidemijska situacija u Srbiji ozbiljna i da je sve više zaražene dece, prosvetnih radnika i lekara. Velike su gužve ispred kovid ambulanti, sve je više hospitalizovnih i umrlih a, već rekordne brojke zaražavanja na dnevnom nivou, dostigle su i prag od 20.000 obolelih za dan.

Tiodorović je za RTS rekao da su kliničke slike vrlo komplikovane i da će biti veliki problem ukoliko se grip pojavi u ozbiljnijoj formi.

Dosta je umrlih, imamo više zaražene dece, ali i komplikacije i pedijatri to odlično znaju i imaju veliki problem. Oni su bili potpuno u pravu sa stavom koji smo podržali (da se odloži povratak u školske klupe) – rekao je Tiodorović, a prenosi Euronews.rs.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vasić

  pre 862 dana i 20 sati

  Kad krene rat u Ukrajini, biće kraj epidemije. Humanoidnim ljušturama koje žive bez Boga mogu da podmeću svakakve zaluđice, od korone do globalnog zagrevanja i oni će da se pecaju non-stop. Obogotvorenom čoveku je sve jasno šta se dešava, ali neće da interveniše; čeka Oca da uradi to. Tako da đevreci i konji neće proći neozleđeni nakon onoga šta su nam radili, ak' me kužite.

  Oceni komentar:
  2
  2