Đorđe Balašević: Ne dajte se ako do sada niste (FOTO)

Đorđe Balašević: Ne dajte se ako do sada niste (FOTO)

U dupke punoj sali Spensa, u nedelju uveče, Đorđe Balašavić održao je tradicionalni koncert za "Bogojavljensku noć". Poznati novosadski kantautor je na događaju, ispunjenom emocijama, obožavaocima priredio tri i po sata nezaboravne muzike i zabave.

Počelo je pesmom Slovenska, a nakon toga usledili su Neki novi klinci pa su plišane zeke poletele iz mase. U nastavku su se nizali hitovi  kao što su Mala vidra, Miholjsko leto, Remorker i Buba Erdeljan.

Scena je podsećala na unutrašnjost šatorskog krila na čijem ulazu je pisalo Circus Balbelo, a Đoletu su pomagali tamburaši i orkestar sa neizostavnim pijanistom Aleksandrom Dujinom i saksofonistom Gaborom Bunfordom.


Poznat po njemu svojstvenom humoru, Balašević se šalio i na svoj račun. Podsetio je publiku da je obećao tradicionalne Bogojavljenske koncerte, ali "Zamalo da vas zaje.em" – kazao je on, mislivši na jesen prošle godine kada je imao infarkt, nakon čega su mu ugrađeni stentovi. Kako je objasnio, jedan od lekarskih saveta posle toga je bio da ne drži koncerte duže od tri sata, na šta su prisutni reagovali smehom.

Kompozicija Zašto neven ne miriše digla je sve prisutne na noge, a tokom izvođenja pesme D-mol svetla mobilnih telefona prekrila su celu salu.

Panonski mornar je sa osmehom na licu kazao da kao svaki pravi pokret imaju autobuse navijača koje vode sa sobom i tom prilikom je pozdravio goste iz Makarske koji su sa istoimenim transparentom stajali u prvom redu. Poručio je da gde god da su nastupali sa bendom nigde nisu obrukali obožavaoce.


– Slušam sada stalno govore da ne damo naše svetinje. Samo neko otimanje. Uvek nam nešto ne daju, nešto je daleko, 400 godina staro. Moje svetinje su sve u ovom gradu, u Ulici Jovana Cvijića, Ilije Ognjanovića, moje svetinje su u ovom vremenu s vama, u onom redu, u ulici narodnog heroja. Za njih ja živim.. Nećemo se kandidovati, ništa ne brinite. Bojkot, sve ih bojkotujem i jedne i druge i treće. Matori se sećaju kada smo bili na Trgu slobode pre petog oktobra, kada je bilo one energije, euforije, radosti, očekivali smo neku promenu. Zašto smo mi stavljali glavu u torbu? Jebote, da Vulin bude minister odbrane. Pa neće me crni đavo više navući. Bojkotujem, beli listić – kazao je Balašević.

Posle jedanaest sati usledile su mađarske note bez prestanka. Počelo je pesmom Devojka sa čardaš nogama, nakon toga Slabo divanim mađarski, pa Budimpeštanski sneg. Lovorike u tom delu koncerta pokupio je violinista i kustos Miroslav Jovančić koji je svojim gudalom zapalio atmosferu do usijanja.


Publika je tokom cele večeri u glas pevala sa Đoletom. Pred završetak koncerta mogle su se čuti numere Čuvaj mi Bože Novi Sad, Bela lađa, Lepa protina kći, Bože, Bože, a za sam kraj i pesma Odlazi cirkus, tokom koje je Balašević poručio prisutnima: “Ne dajte se, ako do sada niste”.

Obožavaoci iz Zvezdanog bataljona
Transparent sa natpisom Makarska stajao je u prvom redu na koncertu Đorđa Balaševića. Iza njega se nalazila Ksenija Protrka sa svojim prijateljima, a svi su nosili majice na kojima je pisalo Zvezdani bataljon. Simpatična četrdesetogodišnjakinja sa primorja je objasnila da je citat iz pesme Olelole, u kojem se spominju ljudi koji fale sa smotre bataljona. Naime, ona je deo istoimene Fejsbuk grupe koja okuplja četrdesetak prijatelja sa prostora bivše Jugoslavije, a koje spaja ljubav prema novosadskom kantautoru, i koji posećuju njegove nastupe. Ksenija od 1994. godine ide redovno na njegove koncerte, pa je tako posetila Maribor, Ljubljanu, Pulu, Zagreb, Sarajevo, Osijek, Varaždin, Beograd, a u najvećem gradu Vojvodine je četvrti put zaredom. Po sopstvenom priznanju Balaševića voli najviše na svetu jer se tokom ratnih devedesetih pokazao kao čovek i to ga izdvalja od mnogih. Čak je i završila geografiju jer je njen miljenik to studirao.

Više fotografija možete pogledati u albumu OVDE

Oceni vest:
47
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Suzana Stanisic

  pre 935 dana i 13 sati

  Hvala na svakoj divnoj pesmi na divnoj emociji .Zavolela vase pesme jos davnih godina ,moje prvo slusanje vas radna akcija u pitotu ...od tad kad god sam u mogucnodti da dodjem na koncert ja i suprug smo tu .Na veliku zalost do karata jako tesko dolazimo .Dve godine zaredom dolazimo za NS .Hvala jos jednom

  Oceni komentar:
  9
  31
 • Горан

  pre 934 dana i 17 sati

  Ђоле легенда, непоновљив, и по мени можда и најзначајнији динамички симбол Новог Сада, да сату и тврђави ипак остљвимо прво место. Него Ђоле, опет се прљаш политиком, није лепо да си једну ћерку поставио на чело одбора потонуле странке која је девастирала наш град и оставила све на тацни следећима, а другу ћерку истим путем запослио у СНП и удао за...суздржаћу се описа дотичног.
  Ђоле легенда, хроничар времена и насајуће културе кроз перо, ноте и песму.

  Oceni komentar:
  13
  13
 • Natalia

  pre 934 dana i 14 sati

  Hvala za Koncert!
  Здоровья, творческих успехов, новых песен!!!
  Здравље, креативни успех, нове песме!!!

  Oceni komentar:
  4
  9
 • Konsiljere

  pre 934 dana i 9 sati

  Djole je simbol Vojvodine,sarolikosti,uzdrzanosti,kulture,smirenosti,tolerancije,inteligencije.To ovi,sto ne poseduju pomenute epitete,ne razumeju.

  Oceni komentar:
  6
  12
 • Vozač

  pre 934 dana i 5 sati

  Panonski, iskompleksirani g*** cenzurisano ***r.

  Oceni komentar:
  33
  7
 • Liman

  pre 934 dana i 3 sata

  Soferski recnik primitivnog seljaka. Vozacu, odvozaj se daleko od nas..

  Oceni komentar:
  6
  21
 • Jelena Bobot

  pre 930 dana i 16 sati

  Panonski *ovnar bio i ostao ! Samo oni koji ivaju u svim sistemima mogu da kupuje karte za njegov cirkusantski nastup! I man'te me te stari Novodadjani bas njega volU ...nece biti tako ! Evo ja sam od tih i znam ih jos dosta starijih od mene koji se gade na pomen imena ovog panonsiog *ovnara! Ne mesajte me sa pomijama,jer necu da me svinje pojedu!

  Oceni komentar:
  15
  4
 • Зоран

  pre 930 dana i 3 sata

  Сваку реч Јеленину потписујем. Ми стари новосађани добро знамо знамо ко је ко овде , поготово за подгузне муве. Ви који сте од јуче лалоши, размислите мало и вратите филм о том трала-ла типу.

  Oceni komentar:
  9
  2
 • Srećan put

  pre 389 dana i 6 sati

  Aleksa Balašević ide u Zambiju, na sastanak sa predsednikom Zambije, povodom Đoleta.

  https://www.blic.rs/zabava/aleksa-balasevic-sin-djordje-afrika-zambija-olivera/df03bfp?utm_source=blic_naslovna_sidebar&utm_medium=sidebar_najnovije_info

  Oceni komentar:
  1
  2