Đorđe Balašević ušao u udžbenike muzičke kulture za osnovnu školu

Đorđe Balašević ušao u udžbenike muzičke kulture za osnovnu školu

Od ove godine u udžbeniku za osmi razred izdavačke kuće Klet naći će se Đoletova "Drvena pesma", dok su u program za niže razrede ušle "Devojka sa čardaš nogama" i "D-mol".

Maja Sokolović Ignjačević, jedna od autora Kletovog udžbenika muzičke kulture, izjavila je za portal  Euronews.rs da je Đorđe Balašević jedan od naših najvećih kantautora u oblasti pop muzike, da mu treba dati na značaju i upoznati mlađe generacije sa njegovim radom.

Napominje da su u udžbeniku nastojali da obuhvate i popularnu muziku koja je mladim generacijama daleka.

– Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo, mladima. U našim udžbenicma se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni strani popularni bendovi i autori. U udžbeniku za osmi koji je odobren i treba da bude objavljen ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj muzici gde smo uvrstili sve žanrove od džeza, bluza, popa, roka, hip-hopa – rekla je Sokolović Ignjačević za Euronews Srbija.

Ona je navela da se često pri pomenu muzičke kulture misli samo na umetničku muziku, a da je zapravo muzička kultura ravnopravna zastupljenost popularne muzike, narodne-tradicionalne muzike i klasične muzike. 

– Radila sam istraživanje o tome kako reference iz popularne kulture utiču kao podsticaj deci za učenje. Naučno je dokazano da kada uvedete deci nešto što je bliže, oni budu motivisaniji za učenje. Veliko je pitanje koliko je deci danas Balašević bliži nego Betoven. To puno zavisi od porodice i muzike koja se sluša u kući – istakla je Sokolović Ignjačević.

Ceo tekst možete pročitati OVDE

Izvor: Euronews.rs

Oceni vest:
3
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Milan

    pre 1066 dana i 9 sati

    Drvena pesma bi trebalo da se ubaci i u udžbenik srpskog jezika. Ili Posvadjana pesma! Bravo u svakom slučaju!

    Oceni komentar:
    3
    3
  • NS

    pre 1065 dana i 6 sati

    E brate preteraste sa Balasevicem! Svaka čast čoveku kao muzičaru al ovo previše

    Oceni komentar:
    2
    0