ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Više novca za drugo i peto dete

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Više novca za drugo i peto dete

U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je rođeno 356 beba više nego prošle godine.

Država će i dalje merama podržavati rađanje dece. Budžet za 2020. godinu predviđa izdvajanje više novca za pomoć roditeljima koje dobiju drugo i peto dete, javlja RTS.

Ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazuje da je budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 500 miliona, a ove godine je 650 miliona. U narednoj će, kaže, biti i veći.

Povećaće se vremenski period u kom će se porodice sa dvoje dece stimulisati jer je sad samo dve godine. Biće više, tri-četiri godine. Ako se rodi peta beba, biće isti oni uslovi kao i za četvrtu – do desete godine deteta 18.000 dinara mesečno – najavila je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ona je istakla da postoji malo socijalno odgovornih poslodavaca koji imaju vrtiće u okviru firme i dodala da će država iz sopstvenih sredstava stimulisati takve poslodavce.

Ministarka je iznela podatak da je u prvih devet meseci ove godine rođeno 356 beba više nego prošle.

To je prvi optimističan podatak. Krenulo je da se rađa više dece. Najviše se bebe rađaju u najvećim centrima, gde živi najveći broj mladih – navela je ona.

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine je sve veći broj žena koje rađaju, a zaposlene su. Takođe, među majkama koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet.

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja. Đukić Dejanović ukazuje da mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava – da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da se radi od kuće te smatra da ih je potrebno edukovati, prenosi RTS.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop raspored sahrana novi sad novorođenčad isključenje vode isključenja struje MUP Isključenje struje dnevni horoskop jkp novosadska toplana betanija novosadsko porodilište jkp lisje mup novi sad raspored sahrana i ispraćaja RHMZ Dom zdravlja bebe bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija Dom zdravlja Novi Sad sahrane novi sad Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novi sad horoskopski znaci bez struje policija servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija novosađani