ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Više novca za drugo i peto dete

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Više novca za drugo i peto dete

U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je rođeno 356 beba više nego prošle godine.

Država će i dalje merama podržavati rađanje dece. Budžet za 2020. godinu predviđa izdvajanje više novca za pomoć roditeljima koje dobiju drugo i peto dete, javlja RTS.

Ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazuje da je budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 500 miliona, a ove godine je 650 miliona. U narednoj će, kaže, biti i veći.

Povećaće se vremenski period u kom će se porodice sa dvoje dece stimulisati jer je sad samo dve godine. Biće više, tri-četiri godine. Ako se rodi peta beba, biće isti oni uslovi kao i za četvrtu – do desete godine deteta 18.000 dinara mesečno – najavila je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ona je istakla da postoji malo socijalno odgovornih poslodavaca koji imaju vrtiće u okviru firme i dodala da će država iz sopstvenih sredstava stimulisati takve poslodavce.

Ministarka je iznela podatak da je u prvih devet meseci ove godine rođeno 356 beba više nego prošle.

To je prvi optimističan podatak. Krenulo je da se rađa više dece. Najviše se bebe rađaju u najvećim centrima, gde živi najveći broj mladih – navela je ona.

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine je sve veći broj žena koje rađaju, a zaposlene su. Takođe, među majkama koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet.

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja. Đukić Dejanović ukazuje da mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava – da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da se radi od kuće te smatra da ih je potrebno edukovati, prenosi RTS.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan