DMITROVIĆ: U Srbiji vrednosni sistem takav da deca više nisu najveće bogatstvo

DMITROVIĆ: U Srbiji vrednosni sistem takav da deca više nisu najveće bogatstvo

Demografska situacija je alarmantna i reč je o početku nestajanja naroda, izjavio je danas ministar za brigu o porodici i demografiju prilikom posete Novom Sadu.

Ratko Dmitrović je naglasio da prvi put, nakon 56 godina, u Srbiji živi manje od sedam miliona ljudi i da smo za 20 godina izgubili 700.000 ljudi.

Ovo pitanje mora biti van političkih okvira, posebno dnevno-političkih i stranačkih. Korona je dodatno uticala na negativne posledice. Prošle godine u odnosu nataliteta i mortaliteta, izgubili smo grad veličine Šapca, oko 54.000 ljudi, a prvih osam meseci ove godine govori nam da će ta brojka biti nadmašena. Ovo pitanje prevazilazi demografske mere, već je to problem pandemije sa kojom je suočen ceo svet. Dostavio sam predlog mera predsedniku i u narednih mesec dana razgovaraćemo o njima. Tu se pre svega misli na stimulaciju rađanja, ali i olakšavanje života onima koji su se odlučili da imaju više dece. Stopa rodnosti u Švedskoj je 1,6 dok je u Srbiji 1,5, što pokazuje da nisu presudna finansijska sredstva, već da na nizak natalitet utiče novi pristup životu i vrednosni sistem u kojem deca više nisu najveće bogatstvo – istakao je Dmitrović.

Gradonačelnik Miloš Vučević se složio s ministrom da Grad treba više da stimuliše rađanje drugog i trećeg deteta jer tu se porodice dvoume i na taj korak se teže odlučuju.

− U današnje vreme porodica je marginalizovana i smatra se da čak sputava individualni razvoj. To je besmislica, porodica je nešto najlepše i najvažnije, i kao Grad nastojaćemo da budemo partner Vladi Srbije u svim aktivnostima na tom planu. Radujemo se novom popisu stanovništva i verujemo da će novi pregled pokazati značajno povećanje kada je reč o Novom Sadu – rekao je gradonačelnik.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miloš

  pre 364 dana i 7 sati

  Broj stanovnika je povećan u Ns doseljavanjem iz Bosne. Ništa tu ne valja.. Iseljavanje je masovno, apatija takođe. Ns je samo usputna stanica i to sve prljavija.."Bravo" za kradonačelnika.

  Oceni komentar:
  0
  15