"Dnevnik": Gde sve novosadski policajci nalaze odbačene bombe?

"Dnevnik": Gde sve novosadski policajci nalaze odbačene bombe?

Jedan od poslednjih događaja za koje su bili angažovani pripadnici Odseka novosadske Policijske uprave za krim-tehniku i protivdivrezionu zaštitu je pronalazak pet ručnih bombi 23. maja u njivi kod Rumenke.

Dva puta dojava o ekpozivnoj napravi bila je na Železničkoj stanici u Novom Sadu. Stanica je evakuisana 18. aprila.

- Obavili smo pregled s ljudstvom, tehnikom i službenim psima, a ništa nije pronađeno. Potom smo operativnim radom utvrdili da su lažnu uzbunu izazvala dvojica maloletnika. Motiv će se utvrditi, ali po svemu sudeći, radilo o neslanoj šali – rekao je za "Dnevnik" šef Odseka Tomislav Matović.

Takođe, ispred Železničke stanice, pored lokomotive, koja je dugo izložena kao eksponat i s vremenom postala mesto dogovaranja susreta građana iz tog okruženja i putnika, pronađena je putnička torba koja je nekom delovala sumnjivo. Proveren je sadržaj, a unutra je bio nečiji lični prtljag, ali srećom ne i eksploziv.

U Vrbasu su 20. aprila, prilikom čišćenja, odnosno odmuljivanja kanala, pronađene eksplozivne naprave. U ataru kod Rumenke 23. maja pronađeno je pet ručnih bombi.

Po oceni Matovića, očigledno je da i dalje traje odbacivanje eksplozivnih naprava. Najčešće se eksploziv baca u reke ili po njivama.

- Trenutno nije na snazi nekoliko puta ponavljana legalizacija takvih sredstava, a važila je poslednji put lane u novembru – objašnjava Matović.


Policajci povremeno reaguju i kod naselja Sadovi nadomak "Pobede” u Petrovaradinu, kada ribolovci u vreme niskog vodostaja Dunava otkriju eksplozivne naprave u pesku. Obično se radi o starim topovskim projektilima, koji mogu biti veoma opasni ako se njima nestručno rukuje. Bombi ima i u Kanalu DTD i po ritovima.

- Savetujem građanima da nikako ne diraju nešto što liči na eksplozivnu napravu. Jedini razumni postupak je da pozovu nas i da mi, kao obučeni službenici, preuzmemo kontrolu nad situacijom – naglašava Tomislav Matović.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan