"Dnevnik": Gde sve novosadski policajci nalaze odbačene bombe?

"Dnevnik": Gde sve novosadski policajci nalaze odbačene bombe?

Jedan od poslednjih događaja za koje su bili angažovani pripadnici Odseka novosadske Policijske uprave za krim-tehniku i protivdivrezionu zaštitu je pronalazak pet ručnih bombi 23. maja u njivi kod Rumenke.

Dva puta dojava o ekpozivnoj napravi bila je na Železničkoj stanici u Novom Sadu. Stanica je evakuisana 18. aprila.

- Obavili smo pregled s ljudstvom, tehnikom i službenim psima, a ništa nije pronađeno. Potom smo operativnim radom utvrdili da su lažnu uzbunu izazvala dvojica maloletnika. Motiv će se utvrditi, ali po svemu sudeći, radilo o neslanoj šali – rekao je za "Dnevnik" šef Odseka Tomislav Matović.

Takođe, ispred Železničke stanice, pored lokomotive, koja je dugo izložena kao eksponat i s vremenom postala mesto dogovaranja susreta građana iz tog okruženja i putnika, pronađena je putnička torba koja je nekom delovala sumnjivo. Proveren je sadržaj, a unutra je bio nečiji lični prtljag, ali srećom ne i eksploziv.

U Vrbasu su 20. aprila, prilikom čišćenja, odnosno odmuljivanja kanala, pronađene eksplozivne naprave. U ataru kod Rumenke 23. maja pronađeno je pet ručnih bombi.

Po oceni Matovića, očigledno je da i dalje traje odbacivanje eksplozivnih naprava. Najčešće se eksploziv baca u reke ili po njivama.

- Trenutno nije na snazi nekoliko puta ponavljana legalizacija takvih sredstava, a važila je poslednji put lane u novembru – objašnjava Matović.


Policajci povremeno reaguju i kod naselja Sadovi nadomak "Pobede” u Petrovaradinu, kada ribolovci u vreme niskog vodostaja Dunava otkriju eksplozivne naprave u pesku. Obično se radi o starim topovskim projektilima, koji mogu biti veoma opasni ako se njima nestručno rukuje. Bombi ima i u Kanalu DTD i po ritovima.

- Savetujem građanima da nikako ne diraju nešto što liči na eksplozivnu napravu. Jedini razumni postupak je da pozovu nas i da mi, kao obučeni službenici, preuzmemo kontrolu nad situacijom – naglašava Tomislav Matović.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad zodijak pošte srbije JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje štrajk poštara elektrovojvodina bez struje novosadsko porodilište skupština grada novog sada Dom zdravlja Novi Sad isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad horoskop horoskopski znaci dnevni horoskop novorođenčad betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje bebe jkp lisje bez vode vremenska prognoza servisne informacije novi sad novosađani Republički hidrometeorološki zavod