"Dnevnik": Koliko je Novi Sad prilagođen potrebama slepih sugrađana?

"Dnevnik": Koliko je Novi Sad prilagođen potrebama slepih sugrađana?

Broj slepih i slabovidih osoba u našem gradu je velik i oni čine jednu celu populaciju. Nažalost, većina je nezaposlena.

Kako objašnjavaju u Gradskoj organizaciji slepih, poslodavcima je skupo da prilagode radno mesto za slepu osobu, a i prisutan je problem nedostatka personalnih asistenata, bez kojih oni ne mogu da se kreću po nepoznatim prostorima.

Slepi uglavnom nerado napuštaju svoj dom i nemaju bogat socijalni život. Većina ukazuje na to da grad nije u potpunosti prilagođen njihovim potrebama, da su taktilne staze u lošem stanju, da ne postoji dovoljan broj zvučnih semafora, te da su suočeni sa brojnim preprekama koje im onemogućavaju slobodan prolaz.

- Ja se krećem uz pomoć videćeg vodiča. U potputnosti podržavam samostalno kretanje, koje nije lako, jer se često slepima dešava da naiđu na, recimo, parkirane automobile, tamo gde im nije mesto, kao i druge prepreke – rekao je za "Dnevnik“ slepi student engleskog jezika Demir Ajvazi.

Studentkinja psihologije Suzana Ristanić ističe da je zbog nepropisno parkiranih vozila često primorana da silazi na put, kako bi što bezbednije prešla ulicu. Dodaje da aktivno koristi beli štap već nekoliko godina i smatra da Novi Sad nije u potpunosti prilagođen osobama oštećenog vida.

Preko Gradske uprava za građevinsko zemljište i investicije, grad Novi Sad sprovodi niz aktivnosti kako bi okruženje učinilo pristupačnim svim ljudima.

- Kroz realizaciju Programa održavanja objekata putne privrede, vodimo računa i o osobama sa invaliditetom i prilikom sanacije trotoara i kolovoza izvodimo i obaranje ivičnjaka kako bi okruženje bilo što pristupačnije licima sa posebnim potrebama. Tako je svaka ulica ili raskrsnica "novijeg datuma“ pristupačna, odnosno ivičnjaci su oboreni celom širinom pešačkog prelaza, podna signalizacija za slepe i slabovide ispravno je postavljena sa taktilnim stazama vodiljama i taktilnim poljima bezbednosti – naveli su u Gradskoj upravi.

Na Trgu slobode postavljena je reljefno - taktilna mapa, namenjena slepim i slabovidim licima. Na njoj je predstavljeno uže gradsko jezgro s naglašenim ključnim komunikacionim tačkama i sa ustanovama od javnog značaja, pešačkim zonama i saobraćajnicama.

Od 2014. godine do danas postavljeni su zvučni uređaji za slepa i slabovida lica na oko 30 semafora. Takođe, svaki novi semafor koji se postavlja na teritoriji Grada, obavezno sadrži i zvučni uređaj, a prilikom nabavke uzimaju se uređaji koji imaju dva tastera, od kojih je jedan tzv. lokator, koji navodi korisnika do mesta gde se nalazi, a drugi kojim se aktivira zvučni signal kao znak da je prelazak preko kolovoza bezbedan.

Ipak, ono što nedostaje je inkluživna svest. Nastavnica u SOŠO "Milan Petrović” Snežana Nikolić kaže da se ona, kao osoba oštećenog vida, koja aktivno koristi beli štap, susreće sa brojnim nedaćama u svakodnevnom životu, a posebno kada ide po gradu.

- Postavljene taktilne staze nikuda ne vode i nisu upotrebljive zbog kafića koji postavljaju bašte na njima. Smatram da svest društva o tome šta su taktilne staze i kako one treba da izgledaju nije na visokom nivou. Stalno se govori o inkluzivnom društvu, ali trebalo bi da postoji i inkluzivna svest – ističe Nikolić.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan