"Dnevnik": Krov nad glavom biće izuzet od izvršitelja?

"Dnevnik": Krov nad glavom biće izuzet od izvršitelja?

Mnogi građani su zbog dugova od nekoliko hiljada evra ostali bez prilično velike imovine i nekretnina...

Već nekoliko meseci, radna grupa radi na izmeni propisa koji regulišu ovu oblast, a kako prenosi "Dnevnik", izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju trebalo bi da uđu u skupštinsku proceduru u prvoj polovini ove godine.

Jedna od bitnih novina je da ubuduće izvršitelji neće moći da prodaju jedinu nekretninu, pod određenim uslovima, pojedincima i porodici koji bi posle te prodaje praktično ostali na ulici. Takođe, trebalo bi i da se preispita deo plate ili penzije koja može biti predmet izvršenja.

Da se radi o izmeni koja je i više nego neohodna govori i to da je ovaj način namirenja dospelih obaveza dosta čest. Tako je 2017. godine preko izvršitelja prodato čak 3.736 nekretnina ili po 300 svakog meseca, piše "Dnevnik".

Zakon je manjkav od samog donošenja. Kada već dođe dotle da se nekome zbog dugovanja prodaje stan, onda se nakon prodaje i namirenja dugova novac koji preostane vraća dužniku. Nekada to nije dovoljno ni za namirenje obaveza ili se za preostali iznos novca ne može postati vlasnik nove nekretnine.

U drugom zemljama koje, takođe, imaju sličan zakon on nije toliko strog. Razvijenije zemlje imaju pravilo – 20 kvadratnih metara  za vlasnika i još po pet za svakog člana porodice.

O izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ministraka pravde Nela Kuburović kaže da se u praksi pokazalo da se nepokretna imovina i ona pokretna veće vrednosti od potraživanja prodaju i zbog dugova manje vrednosti.

- Mora se voditi računa o načelu srazmere i preispitati da li se načelo srazmere na odgovarajući način primenjuje –  rekla je Kuburović.

Izvršitelji neplaćene obaveze često namiruju iz redovnih primanja -  plata i penzija. Nova rešenja išla bi na to da je moguće blokirati samo polovinu plate ili penzije.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • podrzavanje pljacke

  pre 312 dana i 14 sati

  sam postupak je nezakonit jer nema prava na odbranu i nema licnog urucivanja resenja cak ni obavestavanja treceg lica da mu se radi o glavi i jos mnogo propusta koi se koriste do te mere da su organizovani lanci mafije. Nece se narod ovim smiriti vec tek kad pocnu izvrsitelji da primaju metke medju rogove a zna se sad i ko ce za to biti kriv. Ne krecite trulo.Pobogu zar ne vidite cunami ?????!!!!!!!!!Koje slepilo!~

  Oceni komentar:
  0
  3
Republički hidrometeorološki zavod bez struje betanija vremenska prognoza bez grejanja bez vode raspored sahrana novi sad isključenje grejanja isključenja struje jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija Hitna pomoć novosađani vremenska prognoza novi sad raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina isključenje vode Isključenje struje sahrane novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskop dnevni horoskop servisne informacije novi sad bebe horoskopski znaci Dom zdravlja novorođenčad novosadsko porodilište