"DNEVNIK": Na Popovici muku muče sa napadima obada ovog leta

"DNEVNIK": Na Popovici muku muče sa napadima obada ovog leta

Meštani Popovice od početka leta muku muče s velikim brojem obada koji ih napadaju, iako nikada do sada s tim insektima nisu imali problema, saznaje "Dnevnik".

Svoju priču je ispričao sugrađanin Radoslav Srećković koji ima baštu u tom naselju godinama, a tek se ove godine susreo s obadima u velikom broju, koji ga, kako je rekao, ujedaju nemilosrdno i od kojih ne može da se zaštiti.

Pomislio sam da se nešto čudno događa kad ima tako mnogo insekata koji napadaju ljude – kaže Srećković i nastavlja:

Raspitao sam se i po komšiliku i svi imaju problema s obadima. Svi imaju pecaljke i jure ih. Njihov ubod je bolan pa se, kada me ujedu, češem po ceo dan. Ne znam ni kako da se zaštitim, ni kako da ih se otarasim. Ne znam šta da radim - poručio je Srećković.

S Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta poručuju da je ova sezona izuzetno povoljna za mnoge grupe insekta, pa tako i za obade, što je i dovelo do njihovog pojavljivanja na Popovici u većem broju.

Dosta vlage i povoljni uslovi omogućavaju uspešan razvoj većeg procenta jedinki u odnosu na neke druge godine, tako da je u pitanju normalna fluktacija populacije, objasnio je prof. dr Ante Vujić.

Prema njegovim rečima, pošto je za ženke obada potreban unos proteina kroz krv, koji uzimaju iz velikih životinja, pa tako i od čoveka, jedan od mogućih razloga povećane koncentracije jedinki u nekim prostorima je i prisustvo recimo većeg broja životinja kao što su krave i ovce.

Ne znam da li je to slučaj na Popovici, ali ta brojnost je takva ove godine, a sledeće ih može biti mnogo manje, zaključio je sagovornik "Dnevnika".

 

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan