"Dnevnik": Šta donose izmene Zakona o poreskom postupku

"Dnevnik": Šta donose izmene Zakona o poreskom postupku

Narodna banka Srbije preuzeće u celosti poslovanje i kontrolu menjačnica, biće doneti novi propisi koji omogućavaju slobodniji protok kapitala, poreski obveznici dobiće grejs period za plaćanje obaveza...

Predložene izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administracije, koje se već nalaze u Skupštini Srbije, omogućiće onima kojima plaćanje poreza predstavlja neprimereno veliko opterećenje, da dobiju  prava na odlaganje plaćanja obaveze na rok do12 meseci, piše "Dnevnik":

Duži period odgode, do 24 meseca, moći će da imaju poreski obveznici koji primenjuju plan reorganizacije i finansijskog restrukturiranja.

Dužnicima koji su se našli u težoj finansijskoj situaciji će biti znatno olakšano izmirivanje starih obaveza jer, pored mogućnosti da odlože početak izmirivanja,  moći će da plaćaju i na rate.

- Ukoliko poreski obveznik ima poslovne aktivnosti, osnosno priliv novca, onda grej period može da pomogne da konsoliduje poslovanje, te da izmiri stare obaveze. Ovo posebno može biti od pomoći preduzećima i preduzetniicma koji posluju u oblastima gde se na priliv novca čeka duže, kao što je, recimo, građevinarstvo – rekao je poreski stručnjak Đerđ Pap.

Jedna od novina, koja je do sada izazvala prilično pažnje, odnosi se na  mogućnost naplate sa štednih računa obveznika. Predlažena je i izmena predmeta i sredstava prinudne naplate poreskog duga. Ta  dugovanja moći da se naplate i iz štednih uloga i drugih prihoda na tekućim računima poreskih obveznika. Koliko će to biti izvodljivo i koliko će banke želeti da  sarađuju tek ostaje da se vidi.

Deo izmena odnosi se i na menjačnice. NBS će od 1. januara 2019. godine preuzeti nadležnosti Poreske uprave za obavljanje menjačkih  poslova. To se odnosi na oduzimanja ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova, poslova izdavanja sertifikata za obavljanje menjačkih poslova i kontrole menjačkih poslova i deviznog poslovanja. Zato će deo zaposlenih u Poreskoj upravi koji su se bavili tim poslovima preuzeti centralna banka.

Takođe, predviđene si u izmene i  dopune Zakona o deviznom poslovanju, kojim se rešava pitanje ispunjavanja obaveza Srbije koje su preuzete na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Cilj donošenja zakona je stvaranje uslova za slobodno kretanje kapitala. To važi za državljane Srbije  koji će moći da ulažu  u kratkoročne hartije od vrednosti izdavaoca iz Evropske unije. Izmene se  odnosi i na ulaganja stranaca koji imaju sedište, odnosno prebivalište u državama članicama EU, te njihova ulaganja u kratkoročne hartije od vrednosti u Srbiji.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan