"Dnevnik": Za muzičare koji nastupaju bez ugovora kazna i do 300.000 dinara

"Dnevnik": Za muzičare koji nastupaju bez ugovora kazna i do 300.000 dinara

Bilo da je u pitanju nastup u kafanama, klubovima i diskotekama ili privatna zabava, poput svadbe, slave ili krštenja, organizator događaja je u obavezi da s umetnicima zaključi ugovor, a umetnici s kojima se pravi posao moraju imati licencu.

Ova materija do letos je bila regulisana Opštim kolektivnih ugovorom između Saveza samostalnih sindikata estradnih umetnika i Udruženja poslodavaca Srbije. Ugovor je istekao nedavno, a prošle sedmice je produžen na još tri godine.

Kao i prethodne godine, Vlada Srbije je donela odluku da je deo kolektivnog ugovora obavezujući. Cilj je da se u oblasti estrade smanji siva ekonomija i plate porezi, a i da se umetnici zaštite te dobiju zdravstveno i penziono osiguranje.

Dok u Savezu samostalnih sindikata estradnih umetnika smatraju da su na dobrom putu te da će uz pomoć ugovora i licenci ta oblast biti bolje regulisna, odnosno da koristi već imaju i umetnici i država, u udruženjima estradnih umetnika kažu da tu ima dosta mešetarenja, piše "Dnevnik".

Samostalni umetnici kojima udruženja uplaćuju penzioni staž i zdravstveno osiguranje mogu od tog udruženja dobiti potvrdu o licenci. Muzičari i ostali učesnici programa koji nemaju takav status licencu mogu dobiti od reprezentativnih sindikata koji ih zastupaju.

- Uveli smo plaćeni muzički dan, a izvođači koji učestvuju u programu dobijaju minimalnu dnevnicu od 1.250 dinara – rekao je sekretar  Saveza samostalnih sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije Dragiša Golubović.

Sekretar Udružnja muzičara rok, džez i zabavne muzike Srbije Dragan Mirković kaže one koji angažuju njihove članove mnogo toga zbunilo.

- Ugostitelji nas često pitaju da li smeju ili ne smeju nekoga da angažuju. Biće potrebno još vremena da se to uhoda. Mislim da ćemo na prave rezultate još sačekati – kazao je Mirković.

Primenu propisa već kontrolišu inspekcijske službe. Kazne nisu male: za gazdu koji angažuje muzičara bez licence to je 10.000 dinara, a as muzičare koji nastupaju bez ugovora su od 20.000 pa do čak 300.000. Za sada se nije čulo da je neko zvučno ime platilo kaznu.

Kada su u pitanju privatna veselja – svadbe, slave ili krštenja – inspektori i poreznici i ovde imaju pravo da provere muzičare i druge umetnike koji zabavljaju goste. Ukoliko nema ugovora ili licence, organizatoru veselja može se izreći kazna ista kao kada se radi o diskoteci ili kafani.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan