Do 1. novembra potrošeno više od 72% vakcina protiv gripa

Do 1. novembra potrošeno više od 72% vakcina protiv gripa

Više od 72 odsto, od ukupno obezbeđenih 286.800 doza vakcine protiv gripa, potrošeno je do 1. novembra, odnosno za dve nedelje od početka zaštite najugroženijih kategorija stanovništva o trošku osiguranja.

Kako saznaju "Novosti" u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", vakcine još ima u svim zdravstvenim ustanovama, jer se preraspodelom iz ustanova u kojima je ostalo najviše zaliha, ona transportuje tamo gde je interesovanje građana za imunizaciju najveće.

Trenutno je 41.000 više vakcinisanih nego u isto vreme prošle godine. U "Batutu" kažu da je napravljena dobra procena, kada je za ovu sezonu preporučeno 50.000 doza više nego lane.

– Najveći odziv za vakcinaciju imamo na teritoriji Moravičkog, Topličkog, Južnobanatskog i Rasinskog okruga – objašnjavaju u "Batutu" za "Novosti".

KOD IZABRANOG LEKARA PO NALOG: Vakcinacija o trošku osiguranja obezbeđena je za ugrožene kategorije – starije od 65 godina, hronično obolele, zaposlene u zdravstvu... Procedurom je predviđeno da se pacijent javi svom izabranom lekaru, od koga će dobiti nalog za primanje vakcine. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a otpornost traje narednih šest do 12 meseci, prenose "Novosti".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan