Do 2030. godine očekuju se vakcine za karcinom i srčane bolesti

Do 2030. godine očekuju se vakcine za karcinom i srčane bolesti

Prema rečima izvršnog direktora Moderne, vakcine protiv karcinoma i srčanih bolesti mogle bi da budu spremne do kraja decenije.

Dr Pol Barton rekao je da je postignut napredak u oblasti mRNK tehnologije koja se koristi za pravljenje vakcina protiv kovida u ovoj kompaniji i da će do 2030. postojati vakcine za "sve vrste" neizlečivih stanja koje će spasiti stotine hiljada, ako ne i milione života.

Takođe je napomenuo da misli da će moći da ponude personalizovane vakcine protiv više različitih tipova tumora za ljude širom sveta.

Ako ste ikada pomislili da je mRNK samo za zarazne bolesti ili samo za kovid, sada postoji dokaz da to apsolutno nije slučaj. Može da se primeni na sve vrste bolesti: karcinom, zarazne bolesti, kardiovaskularne bolesti, autoimune bolesti, ali i retke bolesti. Imamo studije u svim tim oblastima i sve su pokazale obećavajuće rezultate – izjavio je dr Barton.

Ove vakcine rade tako što nalažu ćelijama da proizvode protein koji pokreće imuni odgovor protiv specifičnog patogena, kao što je kovid.

Naučnici kažu da se ova uputstva takođe mogu prilagoditi kako bi ćelije mogle da proizvode antigene sa površine ćelija kancera, upozoravajući imuni sistem na ćelije karcinoma i izazivajući napad.

Da bi nekoga vakcinisali protiv kancera, lekari bi prvo morali da uzmu biopsiju tumora te osobe, zatim bi identifikovali antigen na ćelijama kancera i kodirali mRNK vakcinu da bi pokrenuli ćelije da naprave isti antigen.

Vakcina bi se zatim davala pacijentu, pokrećući njihove ćelije da naprave antigen i izazivajući imuni odgovor na njega, a imunološke ćelije bi tada bile obučene da unište sve ćelije kancera koje ostanu u telu i da "love" sve ćelije kancera koje se vrate.

Lekari kažu da bi mRNK vakcine mogle da se podese za svakog pacijenta kako bi uzele u obzir različite tipove kancera i razlike među pacijentima, ali da će se ovo verovatno pokazati skupim načinom.

Ispitivanja mRNK vakcina protiv kancera već su u toku u Velikoj Britaniji i SAD, a rezultati se očekuju u narednim mesecima.

Dokle se stiglo sa vakcinama protiv srčanih bolesti pročitajte OVDE.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan