Do kada će trajati tropske temperature u Srbiji?

Do kada će trajati tropske temperature u Srbiji?

Na području Srbije visoke temperature će trajati sve do srede 6. jula.

U većini narednih dana na snazi će biti narandžasti meteo alarm, koji Republički hidrometorološki zavod (RHMZ) izdaje kad očekuje da će temperatura preći 35 stepeni Celzijusa.

Maksimalne temperature po regionima Srbije ovih dana će biti između 33 i 37 stepeni, a vrednosti preko toga se ne očekuju.

Sa prilivom svežijeg vazduha iz srednje Evrope, temperatura će od 6. jula kratkotrajno pasti na vrednosti ispod 30 stepeni, ali nakon toga ponovo očekujemo toplo vreme – rekao je Slobodan Sovilj iz RHMZ.

U periodima tropskih vrućina često dolazi i do vremenskih nepogoda, a u hidrometeorološkom zavodu se za ovakve nepogode izdaju upozorenja od 48 do 72 sata unapred, ali trenutno na snazi ne postoji takvo upozorenje.

Generalno gledajući parametre atmosfere, rizik od vremenskih nepogoda postojaće u subotu 2. jula kao i u sredu 6. jula kada bude dolazilo do prodora hladnijeg vazduha iz srednje Evrope – objasnio je Sovilj.

Kako se ovi datumi budu približavali, tako će RHMZ izdavati pravovremena upozorenja za regione po Srbiji.

Tokom juna meseca u većini mesta u Srbiji zabeleženo je između deset i 15 tropskih dana, a u hidrometorološkom zavodu za ovo leto prognoziraju 55, tako da su najtopliji dani tek pred nama.

Toplotni talasi će biti tokom jula i avgusta još izraženiji, s obzirom da očekujemo da pozitivno odstupanje srednje letnje temperature bude između plus dva i plus tri stepena – upozorio je Sovilj.

Dodao je i da možemo da očekujemo tropsko leto sa dosta vrućine i sa manjom količinom padavina u odnosu na uobičajenu, ali to ne znači da neće biti kraćih perioda sa kišom i pljuskovima, koji mogu da potraju dan ili dva, piše "Danas".

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan