Dobitnik Ninove nagrade u četvrtak pred novosadskom publikom

Dobitnik Ninove nagrade u četvrtak pred novosadskom publikom

Novosadska promocija romana "Zabluda Svetog Sebastijana" Vladimira Tabaševića, dobitnika Ninove nagrade za 2018. godinu, održaće se 21. februara u Kulturnoj stanici "Svilara".

Pored autora, o romanu će govoriti i urednik programa Jovan Gvero. Promocija se realizuje u okviru edicije književnog programa "Nova knjiga" u saradnji sa KS "Svilara", javljaju iz novosadskog SKC-a.
 
Da podsetimo, Kulturna stanica "Svilara" nalazi se na Podbari, u ulici Đorđa Rajkovića 6b, a početak promocije najavljen je za 19 časova.
 

RATOVI DEVEDESETIH I SAVREMENE ZABLUDE Prvim proznim delom "Tiho teče Misisipi" Vladimir Tabašević se 2015. našao u užem izboru za Ninovu nagradu. Godine 2016. objavio je u Laguni roman "Pa kao", koji ga je doveo do najužeg izbora, da bi prestižno književno priznanje osvojio za 2018. godinu svojim trećim romanom "Zabluda Svetog Sebastijana".


Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Tabašević u svom novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji "činimo dobro", zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše "spasiteljske misije" imale "publiku". Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sećanja neprestano preobražavaju. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan