DOBRA VEST: Smanjena upotreba antibiotika u Srbiji

DOBRA VEST: Smanjena upotreba antibiotika u Srbiji

Upotreba antibiotika u Srbiji u ovoj i 2018. godini smanjena je za 37 odsto u odnosu na 2015. kada je prodaja tih lekova bila rekordna.

To su poslednji rezultati analize potrošnje antibiotika u Srbiji koja se obavlja u okviru mreže za praćenje antimikrobnih lekova Svetske zdravstvene organizacije.

Kako saznaje RTV, prolećna temperatura u decembru je dodatno pomogla širenju virusa i jedan je od razloga zbog koga su čekaonice u domovima zdravlja pune. Novosađani koje su pitali o upotrebi antibiotika se uglavnom slažu da im se oni prepisuju samo u nuždi.

Upravo to je najteže – objasniti pacijentu da ne znači da mu je antibiotik potreban svaki put kada se razboli – kaže zamenica načelnice opšte medicine u Domu zdravlja "Liman" Svetlana Malešević.

Ona smatra da je racionalno prepisivanje leka, kao i nemogućnost kupovine bez recepa, uticalo na smanjenu upotrebu antibiotika. 

Zato što smo prosto svi primetili da su poslednjih godina urino kulture, brisevi i bakterije postale rezistentne na antibiotike, a to je sve bio rezultat zloupotrebe i prekomerne upotrebe antibiotika – ističe Malešević a prenosi RTV.

Apotekari s druge strane nisu primetili da su se tokom ovih dana manje tražili antibiotici.

Ne mogu da kažem, u tom smislu, posebno u ovom periodu da je došlo do smanjenja izdavanja antibiotika zbog toga što je prosto i takav period godine kada su te neke respiratorne infekcije učestalije i prosto sami lekari više pišu antibiotike –  napominje Mirela Stovragović, regionalni menadžer Benu apoteka.

Ona objašnjava da postoje mnogi benefiti smanjene upotrebe jer su nam zbog otpornosti bakterija potrebni novi antibiotici, a iako farmaceutska industrija stalno radi na njihovom istraživanju, takav posao je izuzetno skup. Na to ne možemo da računamo, pa je njena preporuka racionalna upotreba tih lekova kao najbolja opcija.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan