Dobro jutro, Novi Sade, čuj mene Dorćole...

Dobro jutro, Novi Sade, čuj mene Dorćole...

Pokušaji da "Dobro jutro" petkom bude u laganijem i vedrijem tonu, ponekad su uspešni, ali često se desi nešto što odvuče temu na "tamnu" stranu.

Ipak, u skladu s naslovom, krećemo od zanimljive vesti da se neke scene filma o Džeju Ramadanovskom snimaju u delovima novosadskog Starog grada. Ako je verovati osobi koja je među prvima objavila ovu informaciju, "lik iz organizacije" mu je rekao da "ne mogu da nađu Dorćol u Beogradu". Naravno da se čovek našalio, ali čini se da Novosađani gaje simpatije prema ovom "poduhvatu" i da će bez mnogo gunđanja prihvatiti i to što će neke ulice povremeno biti zatvorene na nekoliko sati i možda im oduzeti malo vremena.

Snimanje filma o Džeju Ramadanovskom u Novom Sadu: Naš grad juče "glumio" Dorćol (FOTO)


Tamno ka svetlosti

U poslednjih nedelju dana, svoje ekoloških aktivista dobili su sudske presude prema kojima su trebali da plate "globu" i to – Dragana Arsić (Pokret Odbranimo šume Fruške gore) zato što je Nebojšu Petrića nazvala "tajkunom", a Nikola Arežina (Fruškać) zbog deljenja ("šerovanja") fotografije na Instagramu. 

Zbog reči "tajkun", Apelacioni sud preinačio presudu protiv aktivistkinje Dragane Arsić  

Zbog deljenja fotografije na Instagramu, novosadskim aktivistima novčana kazna


Šta je u ovim odlukama apsurdno možete pročitati i gorenavedenim tekstovima (↑), a "svetlost" u ovim pričama, upalili su građani koji su u rekordnom roku prikupili novac (više od 260.000 dinara) i pomogli Arsić i Arežini da ne posustanu u svojoj borbi za očuvanje Fruške gore.

Građani su jasno pokazali i šta misle o onima koji su ih tužili, a ono što je opet "tamno" (i to duplo) u svemu je to što je taj novac mogao biti iskorišćen možda npr. za pomoć nekom bolesnom detetu koje u našoj zemlji nema mogućnosti za lečenje ili nekom drugom ko je u teškoj situaciji jer za nekog nema, ali mora da se ima za nacionalni stadion...

Ekonomski tigar, pokisli zmaj 

Za samo nekoliko sati 100.000 građana prijavilo se za vaučere za odmor u Srbiji. Vlada prezadovoljna svojim odličnim potezom koji pomaže srpskom turizmu, a i građanima da otputuju iz svojih mesta bar na koji dan. Ali, zamislite kakvo interesovanje zbog samo 5.000 dinara subvencija – zbog novca koji napuni dve kese kad odete u prodavnicu... 

Da ne zaboravimo "potope" koji su se ovih dana dešavali u okolini Novog Sada:


"A sada... spektakl"

Posle mesec dana od dva masovna ubistva, od kojih se jedno dogodilo u osnovnoj školi i izazvalo brojne polemike o tome da li u ovoj školi nastava treba da se nastavi ili ne i nakon nedelju-dve skoro svakodnevnih dojava o bombama u školama, Vlada Srbije je po sistemu linija manjeg otpora ili, možda, ipak, "nemamo pojma šta da radimo" naprečac odlučila da školsku godinu završi u utorak.

Kraj školske godine 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji 

DS: Država je kapitulirala, kraj školske godine mora biti i kraj ove vlasti

Ne ulazeći u opravdanost ove odluke, ona je svakako doneta ishitreno, bez konsultacija sa prosvetnim radnicima koje je iznenadila isto kao i većinu građana.

Državni vrh svakodnevno čini pogrešne korake, provocira građane da u još većem broju izađu na ulice.

Skup "Srbija protiv nasilja" i ovaj put je pomeren za jedan dan, što i pored nekih zamerki ipak pokazuje zrelost opozicije koja na panične pokušaje vlasti reaguje staloženo i ne odustaje od nenasilnog otpora.

Protest "Srbija protiv nasilja" pomera se na subotu 

Proteklih nedelja, mnogi Novosađani su se pridružili ovim skupovima, što svojim prevozom, što vozom, a kako kažu, atmosfera u poslednjim vozovima iz Beograda za Novi Sad je sjajna – nekom možda uvertira za slatke snove, a mlađima – za izlazak u neki od novosadskih kafića, klubova ili drugih mesta na kojima se okupljaju.

Navigator 

Sinoć su u našem gradu otvorene (bar) dve važne izložbe – "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana" u galeriji Matice srpske i "Revolucija" divne Zombijane Bones koja je podelila mnogo zagrljaja, a i, prodajom svojih crteža Novosađanima uspela da skupi 267.967 dinara za Centar "Srce"... Bravo za sve koji su učestvovali!Danas se konačno održava i Ritam Evrope, a ostala gradska dešavanja potražite OVDE.

Ritam Evrope se premešta zbog lošeg vremena

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan