Dobro jutro, Novi Sade, grade koji smete da prljate, ali ne smete da znate koliko je zagađen

Dobro jutro, Novi Sade, grade koji smete da prljate, ali ne smete da znate koliko je zagađen

Tema aerozagađenja je posebno aktuelna zimi, zbog individualnih ložišta i pojačanog saobraćaja u odnosu na toplije dane. Vrlo često smog vidimo golim okom, a onda se zapitamo da li uopšte otvoriti prozor, izaći u šetnju ili ostati unutra.

U petak je objavljeno da su na 20 lokacija u našem gradu postavljeni bilbordi na kojima se, skeniranjem QR koda može vidi kolika je zagađenost. Lepa vest, zašto da ne, posebno što se na njima može naći i savet kako smanjiti zagađenje.

Međutim, iz Pokreta "Kreni-promeni" juče smo dobili informaciju da "novosadska vlast vrši pritisak na firmu koja izdaje bilbord i preti se podnošenjem krivičnih prijava zbog navodnog širenja panike" pa su neki baneri već uklonjeni.

FOTO: Na 20 lokacija u gradu postavljeni baneri sa QR kodovima za merenje zagađenja 

Novosadska vlast preti firmi zbog bilborda koji mere zagađenje


Šta nam to govori? Ništa lepo: prvo, da je zagađenje veliko, drugo, da se od građana to skriva, treće – da oni koji su plaćeni da brinu o nama, pokušaju da sakriju informacije od javnog značaja.

Naravno da se u današnje vreme ništa ne može sakriti i da jednim klikom možemo saznati kakva je danas situacija u Novom Sadu pa dolazimo i do četvrtog: da vlast potcenjuje svoje građane.


Jasno je da svako od nas može da učini nešto da bi kvalitet životne sredine bio bolji, ali voleli bismo da u tom procesu postoji saradnja između onih koji odlučuju i stanovništva jer živimo zajedno i dišemo isti vazduh.

Servisne informacije, Navigator

Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu za poslednjih 48 sati rođeno je 19 beba – osam devojčica i 11 dečaka, od čega je jedna porodilja na svet donela blizance muškog i ženskog pola. Čestitamo!

Vode nema u delu Limana, Podbare i Petrovaradina, a struje – u Novom Sadu, Bukovcu i Kaću.

Ostale servisne informacije potražite OVDE.

Ukoliko želite da izađete iz svojih stanova i pogledate neku dobru predstavu ili film, raspored dešavanja potražite u našem Navigatoru.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan